Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlăţean, președintele Comisiei pentru politică externă, la Reuniunea interparlamentară, în format online, cu tema: ”Politica de extindere a UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina” (Bruxelles, 27 iunie 2022)

Luni, 27 iunie a.c., senatorul Titus Corlăţean a participat la Reuniunea interparlamentară cu tema: ”Politica de extindere a UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina”, organizată de Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a salutat oportunitatea organizării acestei reuniuni în acest moment reprezentat de decizia istorică a Consiliului European de a acorda statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova. De asemenea, a subliniat faptul că, în cadrul reuniunii comisiilor pentru politică externă și de apărare din statele membre UE din luna februarie a.c., de la Paris, organizată la scurt timp după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, a fost printre cei care au solicitat acordarea în cel mai scurt timp posibil a acestei perspective clare de aderare la UE pentru cele trei state aspirante - Ucraina, Republica Moldova și Georgia.
În același timp, și-a exprimat dezamăgirea referitor la decizia privind Georgia și speranța ca până la finalul anului să-i fie acordat statutul de stat candidat. În vederea atingerii acestui obiectiv, senatorul a sugerat necesitatea utilizării tuturor instrumentelor europene, inclusiv realizarea în următoarele luni a unor măsuri importante de reformă internă, supuse evaluării în cadrul procesului de monitorizare de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, pentru finalizarea cerințelor clare legate de obligațiile ce îi revin la data aderării la această organizație internațională europeană. În plus, președintele Comisiei pentru politică externă a relevat utilitatea îndeplinirii acestor obligații pentru îndeplinirea criteriilor politice necesare dobândirii statutului de candidat la UE.
Referitor la regiunea balcanică, senatorul Corlățean a atras atenția asupra necesității avansării rapide a procesului de aderare la UE a statelor din Balcanii de Vest și a Turciei, proces care este îngreunat de existența unor dispute bilaterale. În opinia sa, este nevoie de găsirea unor soluții de compromis, în vederea înregistrării unor progrese consistente de natură să contribuie la îndeplinirea obiectivelor strategice de integrare a ansamblului regiunii balcanice în UE.
La reuniune au participat David McAllister, președintele Comisiei AFET din cadrul Parlamentului European, Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, președinții comisiilor pentru politică externă din parlamentele naționale UE, precum și reprezentanți ai țărilor candidate și potențial candidate.
 
 



Go to top