Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul USR Ștefan Pălărie: „Furtul de la copii sau cum statul economisește o lună de alocație de la fiecare nou născut”

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, acuză coaliția toxică pentru legiferarea furtului de la copii, încă din prima zi de viață.
Conform reglementărilor în vigoare, alocația este primită din următoarea lună de viață a copilului, iar în realitate, din cauze birocratice, banii ajung să fie primiți și mai tâtziu.

Într-o declarație politică, senatorul USR Ștefan Pălărie arată că statul mimează ajutorul, însă doar îi pune pe drumuri pe părinții copiilor nou-născuți pentru a nu pierde alocația de câteva sute de lei. Pentru a corecta această problemă de ordin birocratic, senatorul USR a depus împreună cu senatoarea USR Anca Dragu, o inițiativă care are în vedere ca alocația să fie primită din prima zi de viață și să poată fi încasată în maxim 30 de zile.

Ștefan Pălărie: În România, de multe ori, descoperi că legile sunt scrise parcă în glumă sau complet pe dos. Că cineva ori nu a gândit propoziția până la capăt, ori că mai mult preocuparea a fost de a bloca aplicarea reală a unei legi. Un fel de joc de glezne pentru public sau un alt os de ros pentru funcționari care să plimbe dosare dintr-un birou în altul.

Senatorul USR de București, Ștefan Pălărie, invită toți parlamentarii să susțină proiectul și să promoveze ideea: „acest proiect plecând de la ideea și de la o campanie a unui cetățean care a făcut să fie auzită vocea oamenilor ca voi în Parlament.”
 
Iată, în continuare, textul integral al declarației politice:

„Alocație din prima zi, fără excepții

Un stat orientat către cetățeni este croit să rezolve problemele cetățenilor. Noi nu trăim însă în unul. În România, de multe ori, descoperi că legile sunt scrise parcă în glumă sau complet pe dos. Că cineva ori nu a gândit propoziția până la capăt, ori că mai mult preocuparea a fost de a bloca aplicarea reală a unei legi. Un fel de joc de glezne pentru public sau un alt os de ros pentru funcționari care să plimbe dosare dintr-un birou în altul.

O astfel de lege, care a fost scrisă pentru copii, pentru interesul acestora, pentru a ajuta familiile să își crească nou-născuții, era redactată în așa fel încât mai degrabă încurca. Spun „era”, dar ea este din păcate încă în vigoare.

De aceea, am depus recent, la Parlament, o inițiativă USR care să corecteze modul în care se acordă alocația copiilor, astfel încât aceasta să fie primită din prima zi de viață și să poată fi încasată deja în maxim 30 de zile. Să ajute părinții exact atunci când presiunea pe cheltuieli este mai mare.

Deși pare absurd și probabil mulți v-ați izbit de o situație similară, legea veche, aflată încă în vigoare, a fost făcută astfel încât banii să fie alocați din următoarea lună de viață a copilului, iar birocratic ajungeau să fie primiți după minim 2-3 luni.

Un stat care spune mereu sforăitor că „ajută” crease un mecanism prin care lipsea copilul și familia sa de câteva sute de lei și punea pe fugă părinții ca să nu piardă și să nu le întârzie alocația. Un fel de „fură de la copii”, varianta legiferată.

Le mulțumesc celor care au trimis mesaje de susținere pentru inițiativa „Alocația din prima zi”. Iată că politica trebuie să înceapă cu micile probleme de viață, înainte de a pretinde că rezolvă chestiuni sforăitoare.

Mai departe, pentru a asigura succesul noului proiect, îi chem pe toți colegii parlamentari să se mobilizeze, să voteze și să promoveze această lege, iar cetățenilor care susțin Alocația din prima zi – le cer să scrie parlamentarilor din județul lor pentru a o vota în Parlament.

Aș vrea să subliniez că, alături de colega mea din USR, Anca Dragu, am scris acest proiect plecând de la ideea și de la o campanie a unui cetățean care a făcut să fie auzită vocea oamenilor ca voi în Parlament. Îi mulțumesc, deci, și lui Andrei Pătru, pentru efortul depus. Astfel, de jos în sus, se pot naște idei bune și proiecte cărora nimeni nu le poate opune rezistență.
 



Go to top