Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Proiect USR pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin


Senatorul de diaspora Radu Mihail, împreună cu colegii săi Florina Presadă și Tudor Benga Au depus miercuri, 8 mai 2019, un proiect de lege pentru revenirea la alegeri în două tururi pentru primari. Pentru acest proiect, care modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale parlamentarii au lucrat în cadrul  Departamentului de reformă electorală al USR.


Proiectul revenirii la alegeri pentru primari în două tururi face parte din agenda USR de reformă electorală și se regăsește și în inițiativa legislativă „Oameni noi în politică”. [...]
În prezent, România are primari de mari municipii aleși prin votul a mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor. Exemple: Gabriela Firea (București) – 13,84%, Mihai Chirica (Iași – 15,36%), George Scripcaru (Brașov) – 18,38%, Decebal Făgădău (Constanța) – 16,12% și Adrian Florin Dobre (Ploiești) – 11,07%.
Actualul sistem de vot, cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, descurajează participarea la vot, sporește neîncrederea în sistemul electoral și favorizează partidele mari. La alegerile locale din 2012, prezența la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%.

Senatorul Radu Mihail a corelat proiectul acesta cu inițiativa Oameni noi, arătând că este o propunere care se regăsește în inițiativa cetățenească. 

"În acest lanț de acțiuni pe care le ducem pentru a impune Parlametului, pentru a sensibiliza societatea raportat la ce înseamnă democrația și sistemul electoral, "Primarii în două tururi" are un rol esențial. Numai printr-o insistență extraordinară pe acest subiect vom ajunge la un rezultat. (...) Nu putem să ne permitem să lăsăm garda jos și să fim liniștiți pe un subiect atât de important cum este "Primarii în două tururi" a afirmat senatorul USR Radu Mihail. 
 



Go to top