Organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, în viziunea Guvernului Ciolacu
În România lui Ciolacu, un cetățean nu are voie să spună ce gândește, dar un politician are voie să mintă când dorește.
Cristi Danileț, cetățean și fost magistrat, a postat că îl susține pe Nicușor Dan. Postarea i-a fost ștearsă.
Marcel Ciolacu, premier și șef la PSD, l-a atacat pe Nicușor Dan. Postarea a rămas online.
Pentru BEC, primul încalcă legea. Al doilea, doar "exprimă o opinie".
Aceasta e dublu standard.
Avem o OUG pentru alegerile din mai, dată în grabă, pe genunchi, sub pretextul unei “situații excepționale”. Se bazează pe o rezoluție europeană care NU a intrat ìn vigoare și pe care Guvernul oricum o interpretează greșit. Când ordonanța a ajuns în Parlament, s-au grăbit, dar s-o amâne.
Am propus, la Comisia de Apărare, un amendament: publicitate electorală, adică materialul marcat, e doar ceea ce e plătit de partide sau candidați, direct sau indirect. Atât. Simplu, logic, corect.
AEP a promis în fața parlamentarilor că nu vor fi sancționați cetățeni. Au făcut exact invers. Și Guvernul și majoritatea PSD au vrut să lase varianta care încalcă libertatea de exprimare.
Legea este și astăzi pe undeva prin sertare și probabil va fi adoptată după alegeri, adică prea târziu.
Dovada că Guvernul PSD a intenționat să cenzureze libera exprimare este chiar faptul că nu a dorit să supună ordonanța votului Parlamentului. Votată de Parlament, legea ar fi fost îmbunătățită, ar fi asigurat șanse egale și ar fi fost credibilă.
Au vrut să organizeze alegerile după regulile lor, scrise în spatele ușilor închise. Să fugă de Parlament. Să controleze discursul public. Să sperie cetățenii. Din nou procesul electoral e viciat, chiar de cei care ar trebui să vegheze la corectitudinea lui.
România are nevoie de alegeri corecte, după reguli clare. Devine din ce în ce mai limpede că nu le vom avea cu PSD la putere. Nu se poate să se joace de-a democrația, în funcție de interesele PSD, cum au făcut și anul trecut.