Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Intervenția senatorului Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, la Sesiunea extraordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Strasbourg, 14-15 martie 2022

Marți, 15 martie 2022, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a luat cuvântul, la dezbaterea de urgență dedicată consecințelor agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei, raportor Ingjerd Schou (Norvegia, Grupul Conservatorilor Europeni/Alianța Democraților).
În intervenția sa, senatorul Corlățean a relevat faptul că atacul Federației Ruse asupra Ucrainei, ambele membre ale Consiliului Europei, reprezintă o crimă de agresiune și o încălcare a fundamentelor funcționării societății internaționale postbelice, așa cum a fost consacrată de Carta Națiunilor Unite.
Potrivit senatorului Corlățean, ceea ce se întâmplă în Ucraina este o tragedie în primul rând pentru națiunea ucraineană - inclusiv pentru etnicii români din această țară - care își vede patria devastată, iar fiii și fiicele ucise, dar este în același timp o dramă pentru comunitatea internațională, care nu a avut capacitatea de a preveni sau a descuraja agresiunea lui Vladimir Putin din cauza propriilor slăbiciuni sau a intereselor economice. Este, de asemenea, o tragedie, potrivit parlamentarului român, și pentru națiunea rusă și elitele sale, care, dincolo de ambițiile imperiale și războaiele de ocupație provocate până acum, s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin acte culturale, opere de artă, muzicale sau de literatură de o valoare universală excepționale. Totodată, a relevat faptul că acțiunile Federației Ruse, începând cu agresiunea împotriva Republicii Moldova, prin ocuparea regiunii sale transnistrene la începutul anilor ’90, acțiunea militară împotriva Georgiei în 2008 și continuând cu anexarea ilegală a Crimeii în 2014 au constituit semnale extrem de serioase cu privire la perspectivele comportamentului agresiv al Federației Ruse.
Senatorul Corlățean a pus în evidență, în acest context, solidaritatea, dragostea și sprijinul fără precedent pe care l-au manifestat cetățenii români față de refugiații ucraineni care au venit într-un număr impresionant în România, dar și gestul remarcabil al cetățenilor români etnici ruși din România, începând cu femeile care au devenit mame pentru orfanii ucraineni și surori pentru mamele ucrainene care și-au pierdut apropiații, punându-le la dispoziție cu dragoste și compasiune propriile locuințe și adăposturi. Este, în opinia sa, un puternic mesaj de solidaritate, dar și o opoziție și un protest ferm împotriva războiului și agresiunii, un mesaj nemijlocit transmis în aceeași limbă maternă – limba rusă - lui Vladimir Putin.
 
APCE a adoptat, în unanimitate, marți, 15 martie a.c., avizul care a recomandat Comitetului Miniștrilor excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei, iar miercuri, 16 martie a.c., Comitetul Miniștrilor a luat oficial, pe această bază, decizia prin care Federația Rusă este exclusă din rândul statelor membre ale Consiliului Europei.
 
 
 
 



Go to top