Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea doamnei Anca Dana Dragu, Președinta Senatului, cu domnul Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România

Președinta Senatului României, Anca Dana Dragu, a avut o întrevedere cu Reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, joi, 18 martie 2021. Cu acest prilej, au fost abordate subiecte referitoare la programele și parteneriatele UNICEF în România și posibile direcții de acțiune pentru dezvoltarea cooperării la nivel parlamentar.
 
Președinta Senatului a apreciat aportul substanțial al UNICEF la protecția și promovarea drepturilor copiilor din țara noastră, concretizat în consolidarea cadrului legislativ, dezvoltarea de proiecte locale în sprijinul copiilor și campanii de combatere a violenței împotriva copiilor și de reducere a comportamentelor de risc în rândul adolescenților.  
 
Au fost menționate și proiectele președinției Române a Consiliului UE, derulate în parteneriat cu UNICEF, în premieră în istoria președințiilor rotative ale Consiliului. Astfel de proiecte, precum numirea de Ambasadori Juniori la UE sau crearea, pe site-ul oficial al președinției, a secțiunii speciale Children’s Europe, au oferit copiilor și tinerilor posibilitatea de a se informa și de a participa la procesele decizionale ale Uniunii Europene.
 
Oaspetele a adresat mulțumiri pentru sprijinul acordat Reprezentanței UNICEF de autoritățile române, la nivel central și local, și și-a manifestat dorința de a aprofunda colaborarea cu parlamentul, care are un rol esențial în promovarea obiectivelor organizației. Pieter Bult a menționat că incluziunea socială rămâne un domeniul prioritar de acțiune al UNICEF în România și a evidențiat rezultatele pozitive ale proiectelor Pachetul Minim de Servicii şi Pachetul Educaţie Incluzivă de Calitate, derulate în plan local, în beneficiul copiilor vulnerabili din județul Bacău și al familiilor acestora.
 
Președinta Senatului și-a exprimat sprijinul pentru extinderea la nivel național a acestor două modele trans-sectoriale, care pot asigura protecția socială și accesul la educație și îngrijiri de sănătate pentru copiii din comunitățile marginalizate și zonele puternic afectate de sărăcie. În același timp, a făcut apel la expertiza UNICEF pentru identificarea unor instrumente și căi eficiente de prevenire și combatere a discriminării și violenței cărora le cad victime copiii și femeile.
 
Anca Dragu și-a manifestat disponibilitatea de a promova cooperarea dintre Senatul României și UNICEF, în vederea creării condițiilor necesare - atât sub aspect legislativ, cât și din perspectiva politicilor și resurselor bugetare - pentru ca toţi copiii din România să îşi poată atinge potenţialul maxim şi drepturile lor să fie respectate.
În ceea ce privește activitatea legislativă, președinta Senatului a subliniat că interesul superior al copilului trebuie să stea la baza legiferării în materie și că Senatul României va acorda o atenție deosebită respectării acestui principiu.
 
Informații suplimentare
Creat de Adunarea Generală a ONU în 1946, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii - UNICEF este prezent în peste 190 de ţări şi teritorii pentru a promova drepturile tuturor copiilor, ajutându-i pe cei mai vulnerabili dintre ei să supravieţuiască, să se dezvolte şi să-și valorifice potențialul, de la cea mai fragedă vârstă și până la adolescenţă. UNICEF este susţinut financiar prin contribuţii voluntare ale guvernelor, organizațiilor interguvernamentale, fundațiilor, sectorului privat și persoanelor fizice.



Go to top