Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Vizita delegației Comisiei pentru afaceri europene din Letonia la Parlamentul României - miercuri, 18 aprilie 2018

Domnul Atis LEJIŅŠ, membru al Comisiei pentru afaceri europene din Letonia, și domnul Ģirts OSTROVSKIS, reprezentant al Parlamentului leton la Uniunea Europeană, au efectuat o vizită de lucru în România. Vizita a avut loc, în perioada 16-17 aprilie 2018, la invitația doamnei senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului.
În perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, invitația a vizat împărtășirea experienței acumulate de Parlamentul leton în pregătirea și exercitarea Președinției Consiliului UE în anul 2015.
Întrevederea cu domnul Victor Negrescu, ministrul delegat pentru afaceri europene, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, a deschis agenda de lucru pe care s-au aflat întâlniri cu factori implicați în organizarea preluării și exercitării Președinției române a Consiliului UE. A urmat întrevederea cu președinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului și au fost abordate subiecte precum relația dintre România și Letonia, relația între UE și China, aderarea României la zona euro, dar și chestiuni legate de organizarea reuniunilor COSAC (reuniunea comisiilor pentru afaceri europene) sub Președinția română a Consiliului UE. 
Pe agenda de lucru s-a aflat și reuniunea cu Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, în cadrul unui dejun de lucru oferit de domnul senator Titus Corlățean, președintele acestei comisii. În acest context, s-au discutat obiective de interes comun pe care România și Letonia le urmăresc în UE: securitatea energetică, inclusiv problema conectărilor, Parteneriatul Estic, apărarea și securitatea comună, politica de coeziune, politica agricolă comună, investiția în inovare și capitalul uman, precum și aspecte de ordin tehnic ale organizării Președinției Consiliului UE.
Seria întrevederilor a continuat cu reuniunea comisiilor pentru afaceri europene și de politică externă ale Parlamentului, la care au participat și staff-urile comisiilor parlamentare de specialitate. Invitații letoni au făcut o prezentare a modului de coordonare politică și administrativă a Președinției Consiliului UE, explicând atât aspectele legate de conținut, cât și de logistică. De asemenea, a fost reliefată importanța creării cadrului legal, a angajamentului la nivel politic, al cooperării cu Guvernul, planificării evenimentelor, bugetului necesar.
La finalul vizitei de lucru, domnul Atis LEJIŅŠ și domnul Ģirts OSTROVSKIS s-au întâlnit cu Grupul parlamentar de prietenie cu Letonia. Senatorul Gabriela Crețu a apreciat vizita delegației letone ca fiind utilă prin schimbul de experiență care a avut loc. Totodată, doamna senator și-a exprimat intenția de a continua dialogul pe coordonata preluării de către România a Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019.



Go to top