Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a E.S. Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turcia în România

Senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a primit-o, joi, 3 iunie 2021, pe E.S. Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turcia în România.
Temele abordate au vizat atât colaborarea în plan bilateral cât şi subiecte aflate pe agenda europeană şi relaţia UE-Turcia. 
În  privinţa colaborării în plan bilateral, președintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că relațiile dintre România și Turcia sunt foarte bune, atât pe dimensiunea bilaterală și regională, precum și din poziția de aliați NATO. Domnia sa a evidenţiat că Turcia este un important partener comercial al României, existând în continuare potențial de dezvoltare în acest domeniu. 
În continuarea dialogului, a avut loc un schimb de păreri legat de stadiul actual şi de perspectivele relaţiei dintre UE şi Turcia, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene exprimând poziţia de sprijin şi de încurajare a ţării noastre pentru parcursul european al Turciei. Senatorul Angel Tîlvăr a evidenţiat faptul că România a susținut constant menținerea unei relații solide între UE și Turcia, care este în interesul reciproc al celor două parti şi a transmis aprecierea pentru semnale de angajament transmise de partea turcă, subliniind că această abordare pozitivă trebuie menținută și dublată de pași concreți care să țină seama de exigențele extinderii UE. În acest context, domnia sa a amintit etapele și eforturile făcute de România pentru a convinge UE că țara noastră împărtășește și își asumă sistemul de valori europene.
De asemenea, în cadrul întrevederii, a fost subliniată importanţa şi rolul legislativelor naţionale şi al diplomaţiei parlamentare pentru înţelegerea realităţilor şi problematicii cu care se confruntă părţile. Minoritățile naționale au un rol important în apropierea dintre țări și pot să creeze punţi directe de legătură între acestea. 
​Totodată, a fost abordată şi problematica cooperării europene şi regionale în ceea ce priveşte migraţia, cu accent pus pe provocările întâmpinate de Turcia şi sprijinul UE în acest sens.
E.S. Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turcia în România  si-a exprimat aprecierea pentru faptul că minoritatea turcă din România este reprezentată în Parlamentul Romaniei si a pledat pentru un dialog sustinut cu Senatul Romaniei.
 
 
 



Go to top