Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, la prima zi a Conferinței interparlamentare pentru politică externă și de securitate comună (PESC) și politică de securitate și apărare comună (PSAC)

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a participat la data de 3 martie 2021, în format virtual, la prima zi a Conferinței interparlamentare pentru politică externă și de securitate comună (PESC) și pentru politică de securitate și apărare comună (PSAC), în cadrul mandatului președinției semestriale a Consiliului UE asigurată de Portugalia.
Principala secțiune a primei zile a conferinței menționate a reprezentat-o întâlnirea cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.
Dezbaterile au vizat în esență evoluțiile actuale în planul securității naționale, procesul de reflecție privind noul concept strategic al Alianței și respectiv inițiativa NATO 2030, precum și relația transatlantică și consolidarea procesului de cooperare dintre UE și NATO, în contextul preluării mandatului de noua administrație de la Washington.
Senatorul Corlățean a avut o intervenție în cadrul dezbaterilor prin care a subliniat caracterul imperativ al necesității reconsolidării Parteneriatului Strategic dintre UE și NATO, cu fructificarea oportunităților oferite de agenda politică a noii administrații de la Washington și angajamentul său pentru multilateralism.
În același timp,  senatorul Corlățean a pledat pentru ca procesul de reflecție pentru finalizarea noului concept strategic al NATO și respectiv procesul privind realizarea unei capacități militare consolidate la nivelul UE (”Busola Strategică”), să aibă ca finalitate o Alianță puternică și o Uniune Europeană eficientă, prin evitarea unor procese nedorite de duplicare sau de competiție.
Pentru România conceptul demarat în interiorul Uniunii Europene privind “autonomia sa strategică” este înțeles, în primul rând, prin prisma demersurilor pentru atragerea obiectivului de reziliență strategică care implică complementaritate cu NATO prin perspectiva elementelor de securitate.
Dezbaterile din prima zi a reuniunii au pus în evidență existența unui suflu nou, pozitiv în relația transatlantică la nivelul Parteneriatului Strategic UE-NATO.
 
 



Go to top