Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Adrian Torma la Conferința interparlamentară privind economia circulară

Senatorul Adrian Torma, membru al Comisiei pentru Antreprenoriat şi Turism, a participat în perioada 17-18 martie a.c., la lucrările ”Conferinței interparlamentare privind economia circulară”, organizată de Parlamentul Flamand.
La conferință au participat 23 de delegații care au dezbătut aspecte esențiale privind viitorul economiei circulare în Uniunea Europeană și rolul pe care aceasta ar trebui să îl joace în promovarea economiei circulare și obiectivele pe care statele membre ar trebui să le aibă.
Economia circulară implică progres și inovație, iar dezvoltarea soluțiilor care au la bază reciclarea și reutilizarea resurselor de care dispunem vor crea locuri de muncă și vor ajuta la dezvoltare. În cadrul reuniunii, s-a discutat despre cum se poate construi o rețea de hub-uri circulare în diferite state membre, cum se pot ajuta reciproc acestea în tranziția către o economie circulară, dar și care este cel mai bun mod de a face schimb de know-how și de cele mai bune practici între statele membre și companii.
De asemenea, a fost subliniată necesitatea și stimularea educării populației pentru conștientizarea beneficiilor economiei circulare. Adoptarea unor politici coerente şi măsuri concrete prin care se poate asigura formarea angajaților, antreprenorilor și managerilor pentru includerea de  abilități specifice care să faciliteze trecerea la o economie circulară.
Totodată, în cadrul conferinței s-a evidențiat importanța transferului de bune practici specifice economiei circulare de către antreprenori care au prezentat modele de afaceri de succes.
Lucrările conferinței au prevăzut și vizita la site-ul Takeda din Lessines, gestionat în parteneriat cu Ekopak Tielt, unde delegațiile au văzut cum inovarea și colaborarea pot transforma industria farmaceutică într-un exemplu de sustenabilitate și responsabilitate socială. Ambele companii s-au angajat să reducă consumul de apă potabilă cu 90% și să contribuie la obiectivele de reducere a emisiilor, cu scopul final de a deveni neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2040.

La reuniune au participat Robrecht Bothuyne, preşedintele Comisiei Economice, Muncă, Economie Socială, Știință și Inovare din Parlamentul Flamand, în calitate de moderator al reuniunii, Jo Brouns, Ministrul Economiei, Inovării, Muncii, Economiei Sociale și Agriculturii și Președintele Consiliului de Competitivitate pentru Industrie pe perioada Președinției Belgiene, Aurel Ciobanu-Dordea, Director Economie circulară din Directoratul General pentru Mediu și reprezentanţi ai mediului privat.



Go to top