Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Anca Dragu la reuniunea interparlamentară cu tema: „Integrarea dimensiunii de egalitate între femei și bărbați”

Senatoarea Anca Dragu, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorități a participat joi, 8 decembrie a.c.,  la lucrările reuniunii interparlamentare cu tema „Integrarea dimensiunii de egalitate între femei și bărbați” organizată, în format online, de Comisia pentru drepturile femeilor și egalitate de gen (FEMM) din Parlamentul European.
Evenimentul organizat a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare în legătură cu integrarea perspectivei de gen și a constituit un bun prilej pentru a explora situația actuală a măsurilor în domeniu, dar și pentru a oferi ocazia unui schimb de informații și de bune practici, în vederea accelerării și îmbunătățirii procedurilor, conform ideilor propuse pe parcursul reuniunii.
Reuniunea a fost structurată în două sesiuni: “Protocoale împotriva hărțuirii, implementarea acestora și sancțiuni”, precum și “Planuri de acțiune privind egalitatea de gen”.
În cadrul dezbaterilor din Sesiunea a II-a, dedicată Planurilor de acțiune privind egalitatea de gen, senatoarea Anca Dragu a atras atenția asupra ponderii scăzute de femei membre în Parlamentul României, respectiv 18%. ”Suntem departe de obiectivele UE”, a afirmat aceasta.
În acest context, a subliniat eforturile privind adoptarea, la nivel național, a unei legislații privind integrarea perspectivei de gen, dar şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu adoptarea acestor proiecte legislative.
În expunerea sa, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorități a subliniat necesitatea, la nivelul Uniunii Europene, a unor linii de finanţare pentru integrarea perspectivei de gen în fiecare stat membru, iar proiectele să fie verificate de către Comisia Europeană. Totodată, senatoarea Dragu a recomandat ca în toate analizele referitoare la creșterea economică până la Rapoartele de țară pentru fiecare stat membru al UE ar trebui să existe capitole specifice de evaluare a politicilor de gen.
La reuniune au participat înalți reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului Europei, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor europene, responsabili cu domeniul egalității de gen, precum și membri ai parlamentelor naționale din întreaga Uniune Europeană.
 
 



Go to top