Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, la Conferința preşedinţilor comisiilor pentru afaceri externe și a delegațiilor naționale ale parlamentelor statelor membre ale Inițiativei Central-Europene (ICE)

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a participat la invitația Stefaniei Craxi, președinta Comisiei pentru afaceri externe și apărare a Senatului Republicii, și a lui Giulio Tremonti, președintele Comisiei pentru afaceri externe și ale comunității europene a Camerei Deputaților din Italia, la Conferința preşedinţilor comisiilor pentru afaceri externe și a delegațiilor naționale ale parlamentelor statelor membre ale Inițiativei Central-Europene (ICE), care a avut loc la Trieste în perioada 12-13 octombrie a.c.
Evenimentul, organizat de Secretariatul Executiv al ICE și delegația italiană la ICE-DP, a reunit președinți ai comisiilor pentru politică externă și șefi ai delegațiilor naționale la ICE-DP din Albania, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Ungaria, Italia, Republica Moldova, România, Polonia, Slovenia, Serbia și Ucraina.
În cadrul reuniunii au fost abordate aspecte privind provocările politice și economice comune cu care se confruntă țările membre ICE, în special ca urmare a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
De asemenea, participanții au avut un schimb de opinii privind modalități și căi de revitalizare a ICE, ca instrument esențial de cooperare între țări membre și non-membre ale Uniunii Europene. În acest sens, a fost lansată propunerea creării unei Convenții pentru consolidarea ICE, în cadrul căreia parlamentari și reprezentanți ai dimensiunii guvernamentale vor avea ocazia să analizeze următoarele aspecte: obiectivele politice și misiunea instituțională a ICE în contextul condițiilor geopolitice actuale din Europa, precum și actualizarea și consolidarea guvernanței ICE pentru atingerea obiectivelor politice comune ale statelor membre.
Adresându-se participanților, președintele Comisiei pentru politică externă a reiterat sprijinul ferm pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute și s-a referit la mobilizarea și solidaritatea manifestată de țara noastră, atât pentru refugiații ucraineni, cât și din punct de vedere economic, prin rolul jucat în criza agro-alimentară.
De asemenea, senatorul Corlățean a abordat și tema aderării României la Spațiul Schengen, mulțumind statelor membre UE prezente, pentru sprijinul exprimat pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen pe baza îndeplinirii condițiilor de aderare și a respectării tratatelor.
Senatorul Corlățean a arătat că România susține ferm avansarea integrării europene a statelor din Balcanii de Vest, precum și următorul pas al parcursului european cu Ucraina și Republica Moldova, care va pune bazele unui viitor stabil și prosper pentru cetățenii acestor țări  și le va spori reziliența generală.
 
Senatorul Titus Corlățean a subliniat că și pe viitor Parlamentul României va promova interesele regiunii la nivel internațional, exprimându-și convingerea că Dimensiunea Parlamentară va continua să aibă un impact substanțial în îndeplinirea obiectivelor ICE. 
Declarația finală adoptată la încheierea reuniunii evidențiază nevoia unei abordări multilaterale îmbunătățite care să reprezinte mai bine interesele comune ale ICE, precum și consolidarea acestuia ca principal forum de cooperare regională în această arie vastă și diversă, în contextul provocărilor comune cu care se confruntă statele membre ICE.



Go to top