Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Discursul președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, la ședința solemnă consacrată marcării a 30 de ani de existență postdecembristă

Stimați invitați,
 
Este un privilegiu și o deosebită onoare să deschid această ședință solemnă consacrată marcării a 30 de ani de existență postdecembristă a Senatului României și să mă adresez dumneavoastră: președinți ai Senatului, președinți de comisii, foști și actuali senatori.
 
Cele trei decenii pe care le sărbătorim astăzi au trecut parcă într-o clipă.
 
Acum trei decenii Senatul își relua activitatea după întreruperea cauzată de comunism. Tânăra democrație românească a trebuit să-și construiască și să-și consolideze instituțiile.  Nu a fost ușor, dar in cazul Senatului nici greu pentru că aveam în spate un trecut fabulos la care ne-am putut raporta.
 
De la Corpul Ponderator instituit de Alexandru Ioan Cuza ca factor de echilibru între puterile statului, Senatul avea să devină  un reper de bază  al statalității românești  odată cu actul fundamental din 1866. Și-a consolidat apoi poziția în urma schimbărilor constituționale din perioada interbelică.
 
După Revoluția din 1989 noi am avut șansa să continuăm această istorie!
Sunt clipa celor 30 de ani pe care îi sărbătorim astăzi!
 
Stimați invitați
 
Trăim vremuri în care de multe ori speranțele oamenilor sunt înlocuite de teamă și neîncredere.  Avem de multe ori sentimentul că trebuie să ne ponderăm visele și năzuințele dar cred că nu trebuie să abandonăm nimic din libertatea pe care românii au câștigat-o la Revoluție inclusiv aceea de a da un contur speranței.
Mă bucur că am reușit să ne reunim pentru această aniversare.
 
Chiar în acest context complicat Senatul a continuat să-și afirme profilul de apărător al drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.
 
În cei 30 de ani de existentă postdecembristă, Senatul a reușit să aducă în spațiul nostru public firescul dezbaterii democratice.
 
Știți că nu este deloc ușor iar uneori aproape imposibil să ajungi la un numitor comun în dezbaterea politică.
 
Ați mijlocit de la tribuna Senatului ca toate vocile și opiniile politice să fie auzite iar în urma dezbaterilor să se adopte cea mai adecvată soluție. Vă mulțumesc!
 
Onorați invitați,
 
Senatul pe care îl sărbătorim astăzi a fost și este un punct de stabilitate, un factor de echilibru al României  garant al Constituției țării.
Activității de legiferare i s-a adăugat, în cei 30 de ani pe care îi sărbătorim astăzi diplomația parlamentară prin intermediul căreia Senatul a sprijinit constant interesele statului Român.
Vă mulțumesc!
 
Fără îndoială că trăiți sentimente de nostalgie. Sunt convins că fiecare dintre dumneavoastră aveți amintiri prețioase pe care le veți evoca astăzi. Sunt amintiri care trebuie date mai departe! Trebuie să le strângem,  să le prețuim,  pentru că sunt parte a identității noastre.
 
Dragi invitați,
 
Am încercat sa rezum în câteva cuvinte un capitol de istorie! Este o istorie care înseamnă mai mult decât povestea dintre coperțile unei cărți. Ea ne însoțește astăzi  și ne ghidează în viitor.
Cei care suntem aici împărțim privilegiul și onoarea să fim nu doar trăitori ci făuritori ai acestei istorii.
Democrația pe care am câștigat-o acum 30 de ani este un sistem viu care trebuie menținut și întreținut neîncetat.

Parlamentarismul – dezbaterea pentru găsirea celui mai bun rezultat - reprezintă energia supremă a democrației.
 
Știți asta foarte bine!
 
Democrația nu este un punct terminus. Este o cale pe care trebuie să pășim cu grijă mereu atenți la năzuințele și speranțele celor care ne trimit aici să-i reprezentăm.
Ați fost – SUNTEM - parte a unui demers pe care avem obligația să-l îmbunătățim continuu în folosul oamenilor!
 
Vă mulțumesc!
 



Go to top