Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Sebastian Cernic la sesiunea de consultări a APM pe tema schimbărilor climatice

Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM) a organizat, pe 12 iulie a.c. în format videoconferință, o sesiune de consultări intitulată „Pe drumul către COP 26 și COP 22 – rolul parlamentelor euro-mediteraneene și al țărilor din Golf în cadrul negocierilor privind schimbările climatice”.
La acest eveniment au participat senatorul Sebastian Cernic și deputata Dumitrița Gliga, membri ai Delegației Parlamentului României la APM, alături de parlamentari din celelalte state membre ale APM și de reprezentanți ai Comisiei Europene, Organizației Mondiale a Meteorologiei, Comisiei Mediteraneene pentru Dezvoltare Durabilă, Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, Centrului Regional pentru Consum și Producție Durabile și ai Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. 
În perspectiva celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) și a celei de-a 22-a Conferințe a statelor părți la Convenția de la Barcelona pentru protejarea mediului marin și a regiunii costiere a Mediteranei (COP 22) din acest an, APM și-a propus identificarea principalelor provocări în domeniu cu care se confruntă zona mediteraneană extinsă, dar și a căilor de aprofundare a colaborării la nivel legislativ, pentru a genera soluții eficiente, care să poată fi adaptate specificului fiecărui stat în parte.
În cadrul sesiunii au fost prezentate și dezbătute patru teme principale:utilizarea resurselor de energie regenerabilă, prin programe de investiții menite să atenueze efectele economice ale pandemiei de COVID-19; asigurarea biodiversității, prin implementarea unor strategii naționale eficiente; urbanizarea, mobilitatea curată, comunitățile creativ-inteligente și turismul ecologic; managementul sustenabil al zonelor de coastă.
Sesiunea a oferit membrilor APM ocazia de a face schimburi de informații și bune practici și de a dialoga cu oficiali UE și cu experți internaționali despre acțiunile ce pot fi întreprinse pentru accelerarea tranziției la energia verde și creșterea eficienței politicilor de dezvoltare economică, în contextul eforturilor comune de prevenire și gestionare a impactului schimbărilor climatice.



Go to top