Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Alocuțiunea președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, la ceremonia prilejuită de înzestrarea Forțelor Aeriene Române cu primul sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT

 
Aș dori să mulțumesc gazdelor evenimentului pentru invitația de a participa la această ceremonie. Este fără îndoială un moment cu o semnificație deosebită și sunt onorat să reprezint aici Senatul României.
Este o zi aparte pentru Armata Română și aș îndrăzni să adaug că e o zi importantă pentru România și pentru istoria ei care se scrie chiar în aceste clipe.
Îmi amintesc perioada cenușie în care părinții și bunicii noștri priveau către orizontul istoriei în așteptarea americanilor, ca o speranță a eliberării de sub influența sovietică, o speranță a dobândirii libertății. Așa se vorbea atunci și cu siguranță sunt printre dumneavoastră mulți care își amintesc acest lucru.
Astăzi trăim visul părinților și bunicilor noștri. Iar din acest punct de vedere aș putea spune că suntem membrii unei generații privilegiate, ai unei generații care a contribuit la înfăptuirea acestui vis și la înscrierea țării noastre pe drumul ireversibil al unei națiuni care împărtășește valorile democratice și drepturile fundamentale ale omului.
Momentul de astăzi poate avea loc în primul rând pentru că România a devenit membru deplin al NATO și al Uniunii Europene, două împliniri care vor marca decisiv istoria țării noastre.
Securitatea României nu se poate realiza doar pe teritoriul naţional, ci are şi o dimensiune internaţională.
Odată cu intrarea în dotare armatei a sistemelor PATRIOT, România își consolidează serios capacitățile defensive și de descurajare, asigurând nu doar securitatea națională ci şi a întregii Alianţe, a Uniunii Europene.
In calitate de reprezentant al Senatului României, aș adauga că momentul de astăzi a devenit posibil și datorită votului din Parlamentul României, de la finalul anului 2017 când a fost adoptată Legea pentru realizarea ,,Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol" și sunt onorat să mă număr printre parlamentarii care au votat această lege.
De asemenea, aș vrea să amintesc faptul că guvernarea din acea perioadă și majoritatea parlamentară din care am făcut și eu parte, au susținut fără rezerve alocarea de 2% din PIB pentru înzestrarea armatei, ceea ce face din România un stat care contribuie în mod concret la sistemul de securitate al Alianței Nord Atlantice.
Când am avut pe masa de senator proiectul de lege privind aprobarea achiziției sistemelor Patriot, mi-a atras atenția un detaliu din expunerea de motive care însoțea propunerea legislativă. Anume faptul că forțele armate române aveau în înzestrare sisteme de apărare cu rachete sol-aer, de proveniență sovietică, depășite militar și tehnologic. Regăseam așadar în expunerea de motive a legii o reminiscență a unei epoci din fericire apuse, o ultimă rămășiță a trecutului sovietic de care ne-am desprins.
Iată de ce spun, că evenimentul simbolic de astăzi are o semnificație istorică aparte.
Dar nu trebuie să oprim aici procesele de transformare, modernizare și echipare ale Armatei României. Consider că este important să ne consolidăm capabilitățile naționale de apărare, în vederea contracarării eficiente a tuturor amenințărilor, să dăm mai multă substanță componentei de securitate a parteneriatelor strategice și, nu în ultimul rând, să ne coordonăm și să colaborăm intens cu celelalte state aliate și partenere din cadrul NATO.
Felicit Armata Română, salut partenerii noștri americani și sunt bucuros că, în calitate de Președinte al Senatului, am avut privilegiul de a participa la deciziile care au făcut posibilă această schimbare.
Numai împreună putem asigura securitatea spațiului nostru comun!
 
Vă mulțumesc.



sursa foto: MAPN



Go to top