Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la Reuniunea interparlamentară la nivel de comisii cu tema „Prioritățile politicii externe a Uniunii Europene pentru noul ciclu instituțional”

La 4 decembrie a.c., a avut loc la Bruxelles, Reuniunea interparlamentară la nivel de comisii cu tema „Prioritățile politicii externe a Uniunii Europene pentru noul ciclu instituțional”, organizată de către Comisia pentru politică externă (AFET) din cadrul Parlamentului European.
Din partea Senatului României a participat domnul senator Cristian-Sorin Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă.
Evenimentul a debutat cu un prânz de lucru la care au participat șefii de delegații din parlamentele naționale ale statelor membre, în cadrul căruia au fost abordate ultimele noutăți din domeniul politicii externe europene.
Principalele subiecte abordate în cadrul evenimentului au fost prioritățile politicii externe a Uniunii Europene pentru noul ciclu instituțional, prezentate de domnul Joseph Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și, respectiv, viitorul extinderii Uniunii Europene, temă prezentată de domnul Olivér Várhelyi, comisarul pentru Vecinătate și Extindere.
În cadrul sesiunii dedicate comisarului Olivér Várhelyi, domnul senator Cristian-Sorin Dumitrescu a atras atenția asupra a două aspecte importante privind viitorul procesului de extindere și al relațiilor de vecinătate ale Uniunii. Primul aspect îl reprezintă actuala criză politică din Republica Moldova, generată de răsturnarea Guvernului condus de Maia Sandu prin intermediul unei moțiuni de cenzură și necesitatea sprijinirii în continuare a acestei țări atât din punct de vedere financiar, cât și în ceea ce privește implementarea reformelor necesare în vederea avansării procesului de aderare la Uniune. Al doilea aspect face referire la reformarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, promovată de Franța, care ar avea la bază patru principii: aderare graduală, condiții stringente, beneficii tangibile și reversibilitate. În acest sens, președintele Comisiei pentru politică externă a solicitat precizarea măsurilor și a eventualelor date avute în vedere de noul comisar pentru realizarea acestei reforme, mai ales având în vedere nevoia transmiterii unui semnal pozitiv statelor din Balcanii de Vest ca urmare a evoluțiilor pozitive înregistrate de Albania și Muntenegru în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Olivér Várhelyi a declarat că, în ceea ce privește aderarea statelor din Balcanii de Vest, nu are în vedere stabilirea unor date, ci punerea la punct a unor planuri eficente, care să fie respectate și și-a exprimat angajamentul ca, până la finalul mandatului său, cel puțin una din țările din regiune să fie pregătită de aderarea la Uniunea Europeană. Referitor la Republica Moldova, comisarul a subliniat că situația politică a acestei țări este greu de prevăzut pe termen scurt și și-a exprimat deschiderea în ceea ce privește cooperarea cu Guvernul, atâta timp cât se vor continua eforturile în vederea implementării reformelor, condiție care, de asemenea, va sta la baza viitoarelor finanțări.   
În discursul său, Joseph Borrell a discutat despre necesitatea creșterii rolului de actor global al Uniunii Europene în politica internațională, printr-o abordare strategică, mai fermă și mai unită în materie de relații externe, o mai bună corelare a politicii interne cu cea externă a Uniunii Europene, o utilizare strategică a instrumentelor financiare externe ale Uniunii, o mai mare angajare în procesul de extindere și în dezvoltarea parteneriatelor strategice ale Uniunii.
 



Go to top