Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Participarea doamnei Gabriela Crețu la întrevederea președinților comisiilor Senatului cu delegația Conferinței Președinților din Parlamentul European condusă de domnul Antonio Tajani, președintele Parlamentului European

”În calitate de parlamentari aleși și responsabili față de aceiași cetățeni, dar acționând la două niveluri diferite, considerăm că Parlamentul European este aliatul nostru principal și natural”, a declarat, miercuri, 21 noiembrie, doamna Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru Afaceri Europene, în deschiderea întrevederii cu delegația Conferinței Președinților din Parlamentul European condusă de domnul Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.
Concurența instituțională ”între nivelul european și cel național subminează eforturile comune de menținere a Uniunii Europene unite, precum și rezultatul, cel de construire a unei Uniuni mai bune pentru toți”, a adăugat domnia sa.
În calitate de moderator al întrevederii, președinta Gabriela Crețu a inventariat câteva principii necesare pe care să le împărtășim în anul următor, ca o bază comună, în ciuda diferențelor noastre: ”Trebuie să evităm capcana de a duce lupta pe tema identităților noastre: naționale, pentru unii și, respectiv, europene și progresiste, pentru alții. Le avem pe amândouă!”.
În al doilea rând, e preferabil să discutăm în principal despre reformarea modelului economic actual și despre crearea unei veritabile monede unice: ”Susținem majoritatea propunerilor din raportul deja dezbătut în Parlamentul European privind Cadrul Financiar Multianual, pe care îl considerăm instrument principal pentru reducerea inegalităților și eliminarea decalajelor; trebuie să le apărăm. În ceea ce privește un buget pentru zona euro, am putea gândi un acord bazat pe complementaritatea cu bugetul European, dar din alte resurse. Este, însă, o soluție pe termen scurt; este nevoie de o reformă mai profundă a Euro”.
De asemenea, în opinia doamnei Gabriela Crețu, deciziile trebuie să urmărească reinventarea interesului public, a bunurilor și a serviciilor publice, la orice nivel - regional, național, european. Tendința actuală, de responsabilizare a statelor, fără ca ele să aibă atribuții și capacitate de a rezolva problemele, trebuie stopată.   ”Solidaritatea a fost principiul de succes al părinților fondatori ai Uniunii Europene. Îl uităm adesea, dar trebuie să-l apăram și aplicăm din nou!”, a subliniat președinta Comisiei pentru Afaceri Europene.
Nu în ultimul rând, a adăugat domnia sa, pentru a ține cetățenii implicați, pentru a le recâștiga încrederea în programele noastre, ”avem nevoie de alegeri reale, nu ca până acum, când uneori aveam libertatea de a alege doar cu ce armă să fie executați”.



Go to top