Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comisia românilor de pretutindeni - 22 martie 2016

Marţi, 22 martie a.c., membrii Comisiei românilor de pretutindeni a Senatului României, au avut o întrevedere cu domnul Leontin Cojocea, preşedintele Centrului de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români din Italia (CASCRI), la solicitarea reprezentantului CASCRI. La întrevedere a participat şi doamna Aurora Martin, consilier superior al Autorităţii Naţionale pentru Egalitate de Șanse între Femei şi Bărbaţi (ANES).
Printre temele abordate în cadrul întrevederii s-au numărat problematica repatrierii trupurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi în străinătate, punerea în aplicare a prevederilor legale în vigoare, ca soluţie a rezolvării problematicilor cetăţenilor români din afara graniţelor ţării precum şi propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei actuale şi a metodologiei de aplicare a acesteia.
Referitor la repatrierea trupurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi în străinătate, domnul Leontin Cojocea a subliniat „că o mare parte a problemelor legate de repatrierea cetăţenilor români pot fi rezolvate prin simpla aplicare a Legii nr. 416/2001, mai exact acordarea ajutorului de urgenţă de către consiliile locale din cadrul primăriilor, familiilor aflate în imposibilitatea acoperirii costurilor repatrierii celor dragi”. Mai mult decât atât, reprezentantul CASCRI a propus înfiinţarea unei funcţii de consilier personal pe probleme de diaspora, în cadrul primăriilor, în conformitate cu prevederile art. 66 şi art. 67 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale republicată.
Domnul senator Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni a afirmat faptul că “este a patra oară când este depusă o propunere legislativă care să rezolve această problemă. Repatrierea corpurilor cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor ţării reprezintă o problemă majoră nerezolvată a României. Există numeroase cazuri în care familiile celor decedaţi nu au suficienţi bani pentru repatrierea acestora iar costurile estimative procedurii repatrierii se situează între 1500 şi 6000 de euro.”
În acelaşi context, domnul senator Marin Nicolae, secretarul Comisiei românilor de pretutindeni a subliniat faptul că “susţinem toate iniţiativele legislative ce vin în sprijinul comunităţilor româneşti din străinătate”.
Membrii Comisiei românilor de pretutindeni vor să demareze toate demersurile necesare, astfel încât repatrierea trupurilor cetăţenilor români care mor în străinătate să nu mai reprezinte o problemă fără rezolvare.Go to top