Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comisia de anchetă a Senatului a inițiat două proiecte legislative, pași necesari și urgenți pentru siguranța copiilor și tinerilor beneficiari ai sistemului de protecție specială

Membrii Comisiei de anchetă a Senatului privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului au inițiat două propuneri legislative, cu impact pentru o parte din beneficiarii sistemului de protecție specială.
Ambele inițiative legislative s-au conturat ca urmare a dezbaterilor ample cu reprezentanții instituțiilor publice și ai organizațiilor neguvernamentale invitate la ședințele Comisiei de anchetă, care a fost înființată nu doar cu scopul de a identifica viciile sistemice care au contribuit la înfăptuirea abuzurilor sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor beneficiari ai serviciilor de tip rezidențial aflate în subordinea DGASPC, dar și de a stabili măsuri care ar trebui luate pentru remedierea problemelor investigate.
Marcăm astfel și două momente de rezonanță pentru asigurarea și respectarea drepturilor copilului: 1 Iunie – Ziua Internațională a Copilului și 5 iunie – Ziua împotriva violenței asupra copilului în România.
Prima propunere vizează monitorizarea post instituționalizare a tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială, dar numai cu acordul lor, pentru o perioadă de doi ani. Sunt informații esențiale, care ar trebui cunoscute nu doar pentru evaluarea eficienței sistemului, ci mai ales pentru adaptarea lui, astfel încât fiecare tânăr care iese din sistemul de protecție socială să poată fi capabil să își folosească potențialul maxim și să fie bine pregătit pentru viața de adult independent, nu să devină victima traficului de persoane sau a altor rețele infracționale, de exemplu proxenetism sau droguri. Este o măsură necesară, care trebuie implementată cu celeritate. Fiecare zi în care nu produce efecte poate duce la periclitarea ireversibilă a viitorului pentru unul sau mai mulți tineri ieșiți din sistemul de protecție. Acesta este și motivul pentru care, deși măsurile propuse prin această înițiativă sunt cuprinse și într-un proiect al Guvernului, dar care trenează în reexaminare pe agenda de lucru a Camerei Deputaților, solicităm procedură de urgență la ea.
Cea de-a doua propunere vizează modificarea și completarea Codului de procedură penală în sensul protejării copiilor instituționalizați de traume în plus pe parcursul procedurilor de audiere în cadrul instanțelor. Copilul victimă/martor a infracţiunilor, în special a celor săvârşite cu violenţă, ori a infracţiunilor privitoare la viaţa sexuală, va fi audiat numai după luarea unei măsuri speciale de protejare a sa prin înlocuirea reprezentantului instituției cu un psiholog, care va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare. Este obligatoriu ca minorul să fie scos de sub orice influenţă din partea persoanelor în anturajul cărora se afla anterior.
Toți copiii trebuie protejați de lege. Este dreptul lor.
 
 
Președintele Comisiei
Senator Alina-Ștefania Gorghiu
 


Go to top