Comunicate de presă

Mesajul președintelui Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean, cu prilejul marcării „Zilei Solidarității Româno-Polone”

„Marcăm în fiecare an, la 3 martie, iar acum într-un context special determinat de evoluțiile de securitate regională, Ziua Solidarității româno-polone, o manifestare a prieteniei istorice dintre România și Republica Polonă. O prietenie dovedită, de-a lungul timpului, drept rezistentă și relevantă. România și Polonia au o relație solidă consacrată atât bilateral, prin Parteneriatul Strategic multidimensional, care include pe lângă cooperarea economică și puternică componentă de apărare și securitate, cât și prin apartenența noastră comună la familia statelor membre  ale Uniunii Europeane, precum ca și aliați NATO”, afirmă senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă.
„Este necesar, cu atât mai mult în această perioadă dominată de conflicte la nivel internațional, să evidențiem importanța solidarității dintre România și Polonia. Este vorba de solidaritatea dintre două state care au dovedit de-a lungul timpului că, prin cooperare strânsă, fundamentată pe afinitatea față de valorile și principiile democrației și drepturilor omului și prin respectul profund față de ordinea internațională bazată pe reguli și principiile fundamentale consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, se pot contracara amenințările de securitate, se poate consolida o apărare unitară în fața manifestărilor agresive ale unor state,  care nu mai pun preț pe principiile fundamentale ale dreptului internațional, independența și suveranitatea și integritatea teritorială a statelor și, astfel, se poate prezerva un climat de pace necesar siguranței și prosperității propriilor cetățeni.
Ziua de 3 martie a fost stabilită prin Legea nr. 85 din 11 aprilie 2023 pentru instituirea "Zilei solidarității româno-polone", adoptată de Parlamentul României.
Ziua Solidarității româno-polone este marcată la această dată datorită unui simbolism aparte în planul relaţiei bilaterale. La 3 martie 1921, a fost semnată, la Bucureşti, «Convenţia de alianţă defensivă între Regatul României şi Republica Polonă», document prin care cele două părţi se obligau să îşi acorde asistenţă armată în cazul unui atac neprovocat din partea URSS. Convenţia a marcat un moment de referinţă simbolic ce a contribuit semnificativ la întărirea prieteniei tradiţionale şi a legăturilor strânse dintre România şi Polonia, precum şi la consolidarea stabilităţii regionale”, declară senatorul Titus Corlățean.


Go to top