Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Anca Dana Dragu la cea de-a 43-a sesiune a Grupului de Lucru privind Evaluarea Periodică Universală din cadrul Consiliului ONU al Drepturilor Omului

Președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități a Senatului României, Anca Dana Dragu, a participat marți, 2 mai a.c., la Geneva, la prezentarea Raportului național privind situația respectării drepturilor omului în România, în cadrul celui de-al patrulea ciclu al Examinării Periodice Universale (“Universal Periodic Review” - UPR), ce se realizează sub auspiciile Consiliului Drepturilor Omului al ONU.
 
Cu acest prilej, delegația României a prezentat progresele realizate de autoritățile române în domeniul drepturilor omului, punând accent asupra politicilor din domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane, al respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților și persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate.  În egală măsură, demnitarii români s-au referit la măsurile necesare prevenirii și combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, precum și la aspecte conexe domeniului justiției și aplicării documentelor programatice relevante.
 
Senatoarea Anca Dana Dragu a subliniat, în intervenția sa, asupra necesității ca autoritățile să se implice susținut în eliminarea prejudecăților și practicilor care decurg din tezele care stipulează superioritatea bărbaților față de femei sau care atribuie roluri stereotipe pentru femei și bărbați și a subliniat necesitatea adoptării actelor normative cu privire la asigurarea unei reprezentări echitabile a femeilor în parlament, prin plasarea candidaților femei pe posturi eligibile pe listele electorale, creșterea prezenței femeilor în forurile de decizie, combaterea violenței domestice și protejarea femeilor împotriva hărțuirii la locul de muncă.
 
Recomandările adresate României de 87 de state membre ONU, din toate grupurile geografice, au fost abordate în cadrul dialogului interactiv din cadrul sesiunii de examinare. Până la sesiunea din septembrie a Consiliului Drepturilor Omului, autoritățile române trebuie să inițieze, conform procedurii aplicabile Examinării, un proces de identificare a recomandărilor care vor fi acceptate. 
 
 
Informații suplimentare:
Evaluarea situației de ansamblu a respectării drepturilor omului în România de către Consiliul ONU al Drepturilor Omului (CDO) are loc în cadrul examinării generale a tuturor statelor membre ONU, la nivelul Mecanismului Internațional de Examinare Periodică Universală (“Universal Periodic Review” – UPR) al Consiliului Drepturilor Omului, principalul for al Organizației Națiunilor Unite, cu competențe în domeniu. Acest exercițiu este cea mai complexă evaluare, la nivel universal, a nivelului de promovare și respectare a drepturilor omului, atât a celor civile și  politice, cât și a celor economice, sociale și culturale.
Potrivit prevederilor Rezoluției Adunării Generale a ONU 60/251, prin care a fost creat Consiliul, statele membre trebuie să se supună unei „evaluări universale periodice”, pe parcursul unei perioade de cinci ani. România a fost evaluată, până în prezent, în cadrul primelor trei cicluri UPR, în anii 2008, 2013 și 2018.
 
Examinarea respectării drepturilor omului în fiecare dintre statele membre ONU se face pe baza raportului național furnizat de state şi a două documente, elaborate de Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), respectiv o compilație a informațiilor furnizate în cadrul cooperării cu mecanismele ONU (proceduri speciale, organe convenționale) și o sinteză a comentariilor transmise de alte părți interesate (în special organizații neguvernamentale).
 
Examinarea efectivă constă din întrebări formulate de statele interesate, precum și din recomandările adresate statului examinat de către orice stat membru interesat cu privire la orice problemă de drepturile omului, în principal în baza celor trei documente menționate mai sus.



Go to top