Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea doamnei Silvia Dinică, preşedinta Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului, la reuniunea online a Forumului Parlamentarilor organizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA)

În ziua de 13 ianuarie 2021, doamna senator Silvia Dinică, preşedinta Comisiei economice, industrii şi servicii a luat parte la reuniunea online a Forumului Parlamentarilor organizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) cu sediul la Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.
Reuniunea a avut două secţiuni – Energia regenerabilă, o cale de susţinere a revenirii economice după pandemie şi Accelerarea tranziţiei energetice prin creşterea investiţiilor în energia regenerabilă.
Au fost supuse dezbaterii teme precum rolul investitorilor instituţionali în afirmarea sectorului energiei regenerabile drept promotor şi facilitator de servicii, contribuţia parlamentarilor la susţinerea pe termen scurt şi lung, prin demersuri legislative, a investiţiilor în energia regenerabilă,  factor de stimulare a dezvoltării durabile şi posibilităţile IRENA de sprijinire a demersurilor parlamentare în domeniul accelerării tranziţiei energetice (de la energia albastră la energia verde).
Pentru evaluarea necesităţilor dar şi a posibilităţilor locale în domeniul energiei regenerabile (producţie, transport, stocare, distribuţie), s-a decis organizarea de reuniuni regionale. În prima faza acestea vor avea loc în format online, iar atunci când situaţia sanitară o va permite, se vor organiza în format fizic pe diverse continente, astfel încât, particularităţile fiecărei regiuni să poată reprezenta un model pentru celelalte în adoptarea celor mai potrivite decizii de dezvoltare a domeniului.
Conducerea IRENA a propus spre analiză parlamentarilor prezenţi posibilitatea adoptării de măsuri legislative în vederea stimulării investiţiilor în energia verde. În mod concret, s-a făcut referire la implicarea instituţiilor publice în promovarea energiei regenerabile (spre exemplu, prin producerea energiei necesare din surse solare individuale) şi la adoptarea unei legislaţii de garantare pentru implicarea în domeniu a fondurilor publice sau private de pensii.
Forumul Parlamentarilor IRENA (aflat la a 11-a ediţie) deschide Summit-ul Global al Energiei, organizat în fiecare an, la jumătatea lunii ianuarie, la Abu Dhabi.



Go to top