Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Andrei Hangan la Reuniunea online a Comisiei economice, comerciale și financiare a APCEMN

Senatorul Andrei Hangan, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), a participat la cea de-a 59-a reuniune a Comisiei economice, comerciale și financiare a Adunării, ale cărei lucrări s-au desfășurat în format online în data de 3 noiembrie a.c., în organizarea parlamentului azer.
La reuniune au mai participat delegațiile parlamentelor din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Federația Rusă, Serbia, Turcia și Ucraina, precum și secretarul general adjunct al Secretariatului Internațional Permanent al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), ambasadorul Dimitrios Pallis.
Lucrările au fost deschise de președintele comisiei, Petar Kanev, șeful delegației Bulgariei, și Asaf Hajiyev, secretarul general al APCEMN.
Comisia a adoptat proiectele de raport și de recomandare cu tema Provocări și perspective ale cooperării în domeniul agricol în statele membre OCEMN după pandemie. Documentele arată că atât pandemia de Covid-19, cât și conflictele din regiunea Mării Negre au exacerbat problemele deja existente în sectorul agricol și au evidențiat necesitatea creșterii producției agricole și a competitivității acesteia pe piețele interne și externe. În plus, s-a pus problema asigurării suveranității alimentare, a modernizării bazei materiale, tehnice și tehnologice din agricultură, precum și nevoia de lanțuri de aprovizionare mai flexibile și mai fiabile și de eforturi concertate, pentru a minimiza riscurile și a spori eficiența în acest sector. Parlamentele sunt invitate inter alia să sprijine cooperarea regională în domeniul agricol, inclusiv în domenii precum tehnologiile agricole inovative, digitalizarea complexelor agro-industriale, investiții și cercetare științifică. 
Raportul și recomandarea, elaborate de comisie, urmează a fi prezentate, spre adoptare, Adunării Generale a APCEMN. Lucrările acesteia se vor desfășura la Belgrad, în perioada 6-8 decembrie a.c., în organizarea Adunării Naționale a Republicii Serbia. 
Cu aceeași ocazie, reprezentantul OCEMN, ambasadorul Dimitrios Pallis, a informat membrii comisiei cu privire la principalele activități ale Organizației din ultima perioadă, desfășurate sub președinția-în-exercițiu a Republicii Moldova la OCEMN.


Go to top