Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Seminarul internațional pe tema serviciilor destinate copiilor din zone și medii defavorizate orgaizat de FICE Romania

La iniţiativa senatorului Gabriela Creţu, președinta Comisiei pentru afaceri europene, împreună cu Federația Internațională a Comunităților Educative (FICE), secțiunea FICE România și în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Asociația Directorilor Direcțiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului și Asociația Comunelor din România a fost organizat joi, 11 aprilie, seminarul internațional pe tema serviciilor destinate copiilor din zone și medii defavorizate.
Forul de dezbateri a reunit, la Palatul Parlamentului, pe lângă senatori, specialiști din 18 secțiuni naționale sau organizații membre ale FICE International (Africa de Sud, Anglia, Austria, Australia, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Elveția, Finlanda, Germania, Israel, Kenya, Liban, Olanda, Serbia, Spania, Ucraina, Ungaria), precum și specialiști cu o experiență profesională de excepție din România, din sistemul de protecție a copilului (reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Dreptului Copilului și Adopție, ai Direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului din județele Argeș, Călărași, Constanța, Ialomița, Iași, Mureș, Neamț, Tulcea, Vaslui, din sectoarele 3 și 6 ale Capitalei, precum și primari), cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, asistenți sociali, psihologi, reprezentanți ai cultelor, precum și tineri asistați ai sistemului de protecție.
În cadrul seminarului au fost abordate subiecte de maxim interes, precum ajutorarea tinerilor aflați în situații de risc din sistemul rezidențial din Israel, problematica minorilor refugiați neînsoțiți, oferirea de servicii sociale pentru copii din perspectiva tectonicii sociale a zonelor defavorizate, îmbunătățirea destinului copiilor defavorizați prin intermediul grupurilor explorative, reducerea excluziunii sociale prin promovarea pachetului de servicii integrate la nivel comunitar, precum și aspecte ale incluziunii sociale a romilor.
De asemenea, au fost abordate tematici referitoare la formarea și sprijinirea celor care lucrează cu categorii vulnerabile sau dezavantajate de copii și tineri, a celor în slujba dezvoltării serviciilor sociale comunitare, pentru formarea profesioniștilor care lucrează cu tinerii ieșiți din sistemul de protecție, precum și la liniile telefonice de urgență pentru copii. Au fost, în egală măsură, analizate instrumentele care contribuie la formarea personalului calificat în evaluarea calității vieții copiilor în familii, evaluarea experiențelor unor parteneri străini în protecția copilului, în prevenirea delincvenței juvenile, problematica mamelor minore, precum și în integrarea copiilor cu dizabilități și accesul la educație al copiilor din medii defavorizate.
Ca o concluzie, Gabriela Crețu și-a arătat sprijinul pentru dezvoltarea de servicii sustenabile pentru comunități și grupuri dezavantajate, precum și pentru inițierea unor modificări legislative articulate pe realitățile identificate în cadrul dezbaterilor.
În cadrul evenimentului au avut loc două momente inedite: intro-ul muzical susținut de elevi ai Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” București și o expoziţie cu lucrări realizate manual de copii din centrele de plasament ai D.G.A.S.P.C. Argeş.



Go to top