Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea reprezentaților Senatului la cea de-a 28-a Sesiune anuală a AP OSCE

Lucian Romașcanu, președintele delegației Parlamentului României la AP OSCE, alături de senatorii Doina Silistru, Cătălin-Daniel Fenechiu și Ionuț Sibinescu, membri titulari ai delegației, au participat la cea de-a 28-a Sesiune anuală a AP OSCE (Luxemburg, 4-8 iulie 2019).
La evenimentul găzduit de Camera Deputaților din Marele Ducat al Luxemburgului au fost prezenți aproximativ 300 de parlamentari din 53 de state membre și 6 state partenere pentru cooperare.
La ceremonia inaugurală a Sesiunii s-au adresat Adunării: George Tsereteli, președintele AP OSCE; Fernand Etgen, președintele Camerei Deputaților din Luxemburg; Xavier Bettel, prim-ministrul Luxemburgului; Steny Hoyer, fost membru al Congresului SUA, membru fondator al AP OSCE. 
În plenul Adunării și în cele trei comisii generale – Comisia pentru probleme politice și de securitate, Comisia pentru probleme economice, știință, tehnologie și mediu și Comisia pentru democrație, drepturile omului și probleme umanitare, au fost examinate rapoarte și au fost adoptate rezoluții pe tema generală a sesiunii: „Promovarea dezvoltării durabile pentru consolidarea securității: rolul parlamentelor”.
În acest context, delegația română a promovat o serie de amendamente referitoare la conflictul din Republica Moldova, prin intermediul cărora Adunarea reafirmă sprijinul pentru soluționarea pe cale pașnică și durabilă a conflictului din această țară, în baza principiilor suveranității și integrității teritoriale, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional; subliniază importanța formatului de negociere „5+2” ca fiind unicul mecanism de soluționare cuprinzătoare și durabilă a conflictului; salută progresele înregistrate până în prezent și încurajează părțile să implementeze în totalitate angajamentele și să continue să îmbunătățească viața oamenilor; reiterează necesitatea retragerii complete, de către Federația Rusă, a forțelor armate și a muniției de pe teritoriul Republicii Moldova și a transformării actualei operațiuni de menținere a păcii   într-o misiune civilă internațională. 
Documentul final al Sesiunii anuale a AP OSCE include rezoluțiile elaborate de comisii pe tema generală, precum și mai multe rezoluții suplimentare pe subiecte de actualitate, precum: rolul societății civile - persoane și organizații neguvernamentale în realizarea obiectivelor și aspirațiilor OSCE; rolul parlamentelor naționale în prevenirea și combaterea corupției în spațiul OSCE; guvernanța eficace a migrațiilor, bazată pe promovarea societăților incluzive și a returnărilor cu respectarea demnității; militarizarea, de către Federația Rusă, a Republicii autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, temporar ocupate, a Ucrainei, a Mării Negre și a Mării Azov; provocările legate de returnarea și relocarea luptătorilor teroriști străini; situația securității și a drepturilor omului în Abhazia (Georgia) și în regiunea Tsinkvali/Osetia de Sud (Georgia); securitatea energetică în regiunea OSCE; bune practici ale statelor referitoare la companiile militare și de securitate private; previziunea strategică în domeniile științei, tehnologiei și inovării pentru o dezvoltare durabilă; integrarea dimensiunii de gen și a perspectivei tineretului în eforturile de combatere a schimbărilor climatice; digitalizarea, un avantaj pentru politicile de gen; promovarea securității energetice prin asigurarea accesului la energie durabilă; educarea copiilor de vârstă școlară în scopul evitării traficului cu ființe umane; îngrijirea nou-născuților, obiectiv al dezvoltării sociale; apel la o acțiune mai puternică din partea OSCE în contextul creșterii discriminării creștinilor și a adepților altor confesiuni minoritare în unele state ale OSCE.
În cadrul dezbaterilor generale ale Sesiunii, senatorul Romașcanu a subliniat că România are, în mod tradițional, o poziție principială, echilibrată și unitară cu privire la reglementarea conflictelor prelungite, pledând pentru soluționarea lor pe cale pașnică, cu respectarea principiilor și normelor de drept internațional. A exprimat, totodată, disponibilitatea delegației române la AP OSCE de a participa la demersurile inițiate de Adunarea Parlamentară a OSCE care urmăresc să sprijine, prin acțiuni specifice de diplomație parlamentară, formatele de negociere constituite la nivel guvernamental în vederea reglementării conflictelor prelungite și a încurajat și alte delegații să se alăture acestei inițiative. 
La finalul intervenției sale, senatorul Lucian Romașcanu, președintele delegației Parlamentului României la AP OSCE, a reiterat invitația ca Sesiunea anuală a Adunării din anul 2021 să aibă loc la București.
În ultima zi a sesiunii s-au adresat participanților Miroslav Lajčák, președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe din Slovacia și Liliane Maury Pasquier, președintele APCE, și au prezentat rapoarte Hedy Fry, reprezentantul special al AP OSCE pe probleme de gen, Thomas Greminger, secretarul general al OSCE, Roberto Montella, secretarul general al AP OSCE.
Totodată, au fost alese noile structuri de conducere ale Adunării. Astfel, deputatul Victor Paul Dobre a obținut un nou mandat de vicepreședinte AP OSCE, iar deputatul Costel Neculai Dunava, un mandat de vicepreședinte al Comisiei generale pentru probleme politice și de securitate. George Tseretelli (Georgia) a fost reales în funcția de președinte al AP OSCE pentru un mandat de un an.  
 
 
 
 
 



Go to top