O delegație constituită din senatoarea Rodica Cușnir, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, și senatoarea Olga Onea, membră a Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a participat joi, 6 martie a.c., la lucrările reuniunii interparlamentare pe tema Consolidarea Agendei „Femei, Pace și Securitate” – Susținerea drepturilor femeilor în domeniul apărării, securității și construirii păcii, organizată de Comisia pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM) din Parlamentul European, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii 2025.
Tema din acest an s-a concentrat asupra modalităților de a asigura o participare sporită a femeilor în procesul decizional politic, în special în domeniile apărării, securității și construirii păcii, domenii în care acestea pot promova responsabilitatea, echitatea și reziliența, contribuind la realizarea unei păci mai incluzive și durabile.
În cadrul lucrărilor primului panel, participanții au subliniat necesitatea promovării participării femeilor în diplomație și apărare, domenii în care femeile sunt încă slab reprezentate. De asemenea, aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea conflictelor violente la nivel global, care continuă să aibă un impact devastator asupra femeilor și fetelor.
În cadrul dezbaterilor celui de-al doilea panel, europarlamentarii și membrii parlamentelor naționale și-au exprimat compasiunea și sprijinul față de situațiile extrem de dificile cu care se confruntă femeile în multe părți ale lumii și provocările sporite la care sunt supuse drepturile deja câștigate ale femeilor la nivel global. În plus, a existat un consens larg că femeile au nevoie de o reprezentare mai mare în politică și în funcțiile de conducere pentru a produce schimbări semnificative, precum și de un loc la masa deciziilor privind războiul și pacea.
În contextul actual al schimbării ordinii globale bazate pe reguli, a fost lansat un apel pentru înființarea unei platforme mondiale care să conecteze liderii femei în scopul de a modela un sistem internațional mai just și mai stabil.
Senatoarea Onea a avut o intervenție în cadrul acestor dezbateri. În expunerea sa, membra Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a subliniat, printre altele, faptul că România integrează dimensiunile de gen în toate aspectele de securitate și stabilitate națională. De exemplu, ultima analiză din 2024 arată că, la nivelul Ministerului Apărării, 13% din întreg personalul reprezintă femei militare, iar în misiunile internaționale și de luptă (Națiunile Unite, NATO și misiuni în UE), 12% din întregul personal reprezintă femei militare.
Totodată, senatoarea a relevat rolul important al parlamentarilor de a adopta cadrul legislativ adecvat, în conformitate cu angajamentele internaționale, aceștia fiind cel mai bine plasați pentru a mobiliza toate părțile interesate din societate și pentru a cataliza eforturile tuturor în vederea atingerii obiectivelor naționale. „Trebuie să fim unite pentru a avansa politicile necesare în domeniu”, a concluzionat senatoarea.
La reuniune au participat europarlamentari și membri ai comisiilor relevante ale parlamentelor naționale din statele membre ale Uniunii Europene și din țările candidate. Această reuniune interparlamentară a inclus intervenții din partea unor femei remarcabile, inclusiv femei care ocupă funcții de conducere în domeniul militar, cadre universitare și cercetătoare, activiste și reprezentante ale societății civile, care au împărtășit experiențele lor, obstacolele depășite și provocările încă existente. De asemenea, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a transmis un mesaj online.