Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului, domnul Cristian-Sorin Dumitrescu, la Conferința Interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC), Helsinki, 4-6 septembrie 2019

În perioada 4-6 septembrie a.c. a avut loc la Helsinki Conferința Interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună (PESC/PSAC), organizată de către Parlamentul Finlandei, ca parte a dimensiunii parlamentare a Președinției finlandeze a Consiliului Uniunii Europene.
Principalele subiecte abordate în cadrul acestui eveniment au fost rolul global al UE, dimensiunea europeană de apărare, relațiile transatlantice, schimbările climatice și securitatea, amenințările hibride și provocările de securitate în regiunea Mării Baltice.
În cadrul reuniunii Troicii Prezidențiale, la care au participat șefii delegațiilor statului care a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene, respectiv România, ai statului care deține în prezent președinția, repectiv Finlanda și ai statului care va prelua președinția la 1 ianuarie 2020, respectiv Croația, în calitatea sa de șef al delegației Parlamentului României, domnul Cristian-Sorin Dumitrescu a subliniat necesitatea întăririi rolului conferinței prin adoptarea la finalul acesteia a unui document puternic, care să reprezinte poziția parlamentelor statelor membre, precum și menținerea dialogului cu statele din Balcanii de Vest în vederea integrării rapide a acestora în Uniunea Europeană, proiect prioritar pentru România ca țară a UE, dar și ca important actor al asigurării stabilității în regiune.
În alocuțiunea sa, domnul Sauli Niinistö, președintele Finlandei, țară membră UE, dar nu și NATO, a subliniat necesitatea menținerii unui dialog cu Rusia pe principalele probleme specifice Consilului Nordic, în special problema topirii calotei glaciare provocată de poluare și încălzirea globală.
Doamna Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, a discutat despre relațiile UE cu Iranul după  retragerea SUA din Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA). De asemenea, aceasta a subliniat necesitatea creșterii rolului de actor global al UE în politica internațională, prin accelerarea politicilor de securitate și apărare, mai ales în acest moment benefic creat de faptul că Fondul European de Apărare a devenit operațional.
 



Go to top