Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorul Titus Corlățean, desemnat raportor al Comisiei de monitorizare a APCE privind evaluarea periodică a obligațiilor Țărilor de Jos, de stat membru al Consiliului Europei

În contextul participării sale la lucrările Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care au avut loc în 21 martie a.c., la Paris, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației române la APCE, a fost desemnat de către membrii comisiei, în unanimitate, raportor privind onorarea de către Țările de Jos a obligațiilor și angajamentelor asumate în calitate de stat membru al Consiliului Europei.
Mecanismul de monitorizare, instituit la nivelul acestei comisii, este o procedură complexă, care se desfășoară în mai multe etape, în scopul susținerii eforturilor continue ale statelor membre de respectare a standardelor democratice. Țările de Jos se numără printre țările selectate pentru a intra în procedura de evaluare periodică, o etapă ulterioară celei de monitorizare propriu-zisă, respectiv celei de-a doua etape, de dialog postmonitorizare.
În calitate de raportor, senatorul român va elabora un raport, împreună cu coraportorul Stephanie Krisper (Austria, ALDE), în care vor fi examinate aspecte legate de funcționarea instituțiilor democratice, a statului de drept, inclusiv combaterea corupției, independența justiției, precum și din perspectiva respectării drepturilor omului, potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului și a celorlalte instrumente juridice ale Consiliului Europei. În acest scop, senatorul român va realiza o misiune de informare la Haga, urmând să aibă întâlniri cu oficiali olandezi, cu reprezentanți și experți din domeniul juridic și cu reprezentanți ai societății civile. 
Agenda reuniunii a inclus, de asemenea, desemnarea raportorilor privind îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor față de Consiliul Europei de către Albania, Bosnia și Herțegovina și Republica Moldova, dezbaterea raportului preliminar de evaluare periodică a obligațiilor Franței de stat membru al Consiliului Europei, precum și o audiere cu participarea unor experți ai Comisiei de la Veneția pe tema legislației anti-oligarhi în Ucraina, Republica Moldova și Georgia.



Go to top