Comunicate de presă

Participarea senatorului Sorin-Mihai Cîmpeanu la Reuniunea Comisiei politice a Adunării Parlamentare a Francofoniei

Senatorul Sorin-Mihai Cîmpeanu, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), membru al Biroului APF, președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), a participat, la invitația Președintelui Adunării Naționale a Republicii Senegal, Malick Ndiaye, la Reuniunea Comisiei politice a APF, organizată la Dakar, în perioada 28-30 aprilie a.c..
Evenimentul a reunit membri ai Biroului APF dintre care președintele Adunării, Hilarion Etong (prim-vicepreședintele Adunării Naționale a Camerunului); delegata generală, Amélia Lakrafi (deputată, Franța); vicepreședinta Dieynaba Diop (deputată, Franţa); trezorierul, Mars Bartolomeo (deputat, Luxemburg); președinți de secțiuni naționale, precum și parlamentari din Belgia/Federația Valonia - Bruxelles, Benin, Canada, Camerun, Catalonia, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo, Djibouti, Elveția, Gabon, Maroc, Mauritania, Québec şi Rwanda. Au participat, de asemenea, în calitate de invitați, reprezentanți ai Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), ai Institutului Timbuktu din Mali - centru de învățământ și cercetare dedicat tinerilor din regiunea Sahel, precum și ai mass - media senegaleze.
Lucrările au fost conduse de senatorul Reichardt André (Franța), președintele Comisiei politice a APF. În cadrul reuniunii a fost discutat și adoptat Raportul privind situațiile politice în țările din spațiul francofon - 2025. În acest context, participanții, inclusiv reprezentanții parlamentelor suspendate în conformitate cu prevederile Mecanismului de vigilență democratică al APF, au prezentat evenimente politice semnificative și de actualitate din țările lor.
În intervenția  sa, președintele Delegației Parlamentului României la APF a expus circumstanțele care au condus la decizia autorităților române de anulare a alegerilor prezidențiale programate în decembrie 2024, evidențiind impactul major asupra  integrității procesului electoral, al unei ample campanii de dezinformare și manipulare desfășurate în principal pe rețelele sociale. Prezentarea a inclus referiri la măsurile instituționale, precum și la noile garanții procedurale privind desfășurarea scrutinului prezidențial reprogramat în luna mai a.c., în conformitate cu dreptul electoral român, cu recomandările partenerilor internaționali și în spiritul angajamentelor României de a proteja democrația, de a asigura transparența și corectitudinea  alegerilor și de a garanta cetățenilor săi exercitarea liberă și corect informată a dreptului de vot.
Totodată, comisia a examinat proiectele de rapoarte privind statul digital și drepturile omului; procesul de reconciliere națională și justiția reparatorie; lupta contra dezinformării și modele alternative de finanțare a presei; a audiat directorul pentru afaceri politice și guvernanță democratică al Organizației Internaționale a Francofoniei și a stabilit acțiunile prin care APF și OIF vor continua să sprijine, în 2025, consolidarea statului de drept și eficientizarea instituțiilor parlamentare din statele francofone angajate în procese de tranziție democratică.
Comisia a avizat favorabil cererile de aderare la APF înaintate de Parlamentul  Republicii Ghana, Adunarea Națională  a Republicii São Tomé și Príncipe și de Parlamentul Landului german Saar (cu statut de secțiuni membre), precum și cererea de aderare la APF a Asociației Parlamentelor Statelor membre ale Comisiei Oceanului Indian (AP-COI) în calitate de observator.
În cadrul dezbaterii politice privind Reziliența statelor membre în fața provocărilor de securitate din Sahel, au fost discutate oportunitățile și beneficiile oferite de cooperarea francofonă având în vedere situația complexă din regiune - acțiuni teroriste, instabilitate politică, vulnerabilități economice și crize umanitare; și au fost analizate posibile demersuri ale Francofoniei pentru consolidarea capacității statelor afectate de a răspunde mai eficient acestor provocări.
În intervenția sa pe această temă, senatorul Sorin-Mihai Cîmpeanu a evidențiat angajamentul ferm al României pentru promovarea securității și dezvoltării durabile în regiunea Sahel. În acest sens, esențială pentru redefinirea relațiilor cu statele africane, se consideră a fi recenta adoptare a Strategiei Naționale România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare și educație. Totodată, tara noastră contribuie activ la eforturile internaționale de sprijinire a structurilor regionale, precum G5 Sahel, urmărind consolidarea capacităților locale de gestionare a riscurilor de securitate printr-o abordare integrată și coerentă, care valorifică sinergiile dintre coalițiile și inițiativele existente. Participăm constant la misiuni ale ONU și ale Uniunii Europene în Africa, inclusiv în regiunea extinsă a Sahelului, iar experiența acumulată a demonstrat că o abordare exclusiv securitară este insuficientă pentru obținerea unor rezultate durabile. În acest sens, România își reafirmă disponibilitatea de a se implica în continuare în proiecte de formare și schimb de bune practici în beneficiul statelor africane, prin expertiza sa în domenii precum administrație publică, managementul crizelor, securitate cibernetică, promovarea dezvoltării durabile și a tranziției ecologice s.a..
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Comisia politică a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF) are ca principale atribuții: monitorizarea evoluțiilor politice din statele membre ale Francofoniei care traversează sau au traversat recent situații de criză/conflict, care se abat de la principiile democrației, ale statului de drept și ale respectării drepturilor omului; gestionarea relațiilor APF cu Francofonia instituțională; examinarea aspectelor juridice și avizarea strategiilor APF, precum și amendarea/modificarea documentelor statutare ale organizației.

publicat în data de 30.04.2025 19:15:05


Go to top