Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Parlamentului României la Reuniunea Comisiilor pentru agricultură din Parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene

În perioada 27-28 octombrie a.c., a avut loc, la Helsinki, Reuniunea Comisiilor pentru agricultură din parlamentele statelor membre ale  Uniunii Europene. Conferința a avut două teme principale: propunerile Comisiei Europene privind Politica Agricolă Comună (PAC) după 2020 și schimbările climatice, ca element al politicii agricole.
Din partea Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senatul României au participat la lucrările conferinței președintele Doina Silistru și vicepreședintele Tanczos Barna.
Conferința a fost deschisă de Anne Kalmari, președintele Comisiei pentru agricultură și silvicultură din Parlamentul finlandez și  Matti Vanhanen, Președintele Parlamentului finlandez.
Dezbaterea a arătat că multe state membre împărtășesc opinia potrivit căreia alocările bugetare actuale pentru PAC ar trebui menținute, indiferent de provocările cu care se confruntă UE, în special având în vedere importanța comunității agricole în alimentația populației lumii, contribuția sa la protecția mediului și atenuarea schimbărilor climatice.
Partea română a susținut că aducerea carbonului în sol constituie o provocare pentru toate statele membre și că acestea trebuie să lucreze împreună pentru soluționarea ei, atât din punct de vedere structural (structuri instituționale care să administreze informațiile științifice, prelucrarea lor și punerea în practică), cât și al colaborării internaționale. De asemenea, este necesară abordarea temei la nivel planetar și stabilirea prin cercetare a mecanismelor biologice care pot aduce carbonul din atmosferă, prin plantă, în sol. Această acțiune contribuie la creșterea securității alimentare, facilitează adaptarea sistemelor de producție la schimbările climatice și contribuie la atenuarea efectelor acestora.
La Conferința internațională organizată la Helsinki au participat reprezentanți ai parlamentelor naționale din douăzecișitrei de state membre ale UE, ai Comisiei Europeane, ai Parlamentului European, cel mai mare grup de interese din partea producătorilor europeni de alimente Copa-Cogeca.
La finalul Conferinței, a avut loc o reuniune a președinților Comisiilor pentru agricultură din România, Finlanda și Croația, în care partea română a reiterat faptul că oamenii politici sunt cei care propun şi decid viitorul PAC, și nu trebuie să uite că politica nu este un joc de putere, ci un instrument de progres economic şi social, ce trebuie folosit corect şi onest pentru cetățenii Uniunii Europene.



Go to top