Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Intervențiile senatorului Titus Corlățean în cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Paris, 13 decembrie 2022)

În contextul participării la reuniunea Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru afaceri politice și democrație, care a avut loc în13 decembrie a.c., la Paris, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a avut o intervenție în cadrul dezbaterii proiectului de raport cu tema: Summitul Consiliului Europei de la Reykjavik: uniți în jurul valorilor în fața unor provocări extraordinare (raportor: Fiona O’Loughlin, Irlanda, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa).
 
În expunerea sa, senatorul Corlățean a relevat faptul că al patrulea Summit al Consiliului Europei (Reykjavik, 16-17 mai 2023) ar trebui să evite prezentarea unei liste prea lungi de subiecte și să se concentreze, în schimb, pe un set de priorități clare. În acest sens, s-a referit la necesitatea consolidării multilateralismului și la tema extrem de importantă a răspunderii în dreptul internațional, în mod special prin sancționarea Federației Ruse pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei și prin sprijinirea inițiativei de a fi creat un tribunal penal internațional ad-hoc, care să investigheze și să declanșeze urmărirea penală pentru crimele de agresiune săvârșite de liderii politici și militari ai Federației Ruse. Totodată, a menționat că asigurarea unei mai mari coeziuni între jurisdicțiile de la Strasbourg – Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) – și Luxemburg – Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) este în interesul strategic al Europei, evidențiind în acest sens importanța parcurgerii ultimilor pași în vederea finalizării procesului de aderare a UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
 
La propunerea senatorului Corlățean, raportorul și ceilalți membri ai comisiei au agreat introducerea unei solicitări a APCE, adresate Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei, de a asocia Uniunea Europeană celui de-al patrulea summit al Consiliului Europei, în virtutea parteneriatului strategic între cele două organizații. De asemenea, senatorul român a depus un amendament la proiectul de rezoluție aferent acestui proiect de raport prin care a propus ca UE să fie invitată să devină parte a Acordului parțial lărgit privind crearea Grupului de State împotriva Corupției (GRECO), amendament care a fost adoptat în unanimitate în cadrul comisiei.
 
Proiectul de rezoluție, care a întrunit în unanimitate voturile membrilor comisiei, va figura pe ordinea de zi a primei părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 23-27 ianuarie 2023).
 
Reuniunea a continuat cu un schimb de vederi al membrilor comisiei pe tema relațiilor dintre Consiliul Europei și UE cu Loránt Vincze (România, Grupul Partidului Popular European/Creștin-Democrat), vicepreședintele Comisiei pentru afaceri constituționale al Parlamentului European și  raportor privind relațiile dintre UE și Consiliul Europei. În dialogul său cu reprezentantul Parlamentului European, senatorul Corlățean a relevat perspectiva politică strategică a parteneriatului dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană și a arătat că al patrulea summit al Consiliului Europei, care va avea loc în primăvara anului viitor la Reykjavik, reprezintă un moment propice pentru aprofundarea acestui parteneriat, inclusiv prin finalizarea procesului de aderare a UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și prin aderarea la alte instrumente juridice ale Consiliului Europei. Totodată, parlamentarul român a subliniat activitatea substanțială și relevantă a Organizației de la Strasbourg în stabilirea de standarde în materia minorităților naționale, respectiv prin adoptarea Convenției-cadru pentru protecția minorităților naționale și a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare. În acest context, a menționat că standardele Consiliului Europei în domeniul protecției drepturilor aparținând minorităților naționale au fost folosite de UE în definirea criteriilor de la Copenhaga, care au stat la baza procesului de extindere a UE.
 
Raportul Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului European pe tema relațiilor dintre Uniunea Europeană și Consiliul Europei urmează a fi adoptat în primăvara anului viitor.



Go to top