Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorilor Silvia-Monica Dinică și Vasilică Potecă la Conferința UIP ,,Parlamentele și Compactele globale privind migrația și refugiații" (Istanbul, 20 - 21 iunie 2022)

În perioada 20 - 21 iunie a.c., senatorii Silvia-Monica Dinică, vicepreședintă a Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), și Vasilică Potecă, membru al Comitetului Director al GRUI, au participat la Conferința parlamentară mondială cu tema Parlamentele și Compactele globale privind migrația și refugiații, organizată la Istanbul de Uniunea Interparlamentară (UIP), în colaborare cu Marea Adunare Națională a Republicii Turcia.
În deschiderea reuniunii, la care au participat delegații parlamentare din peste 50 de  țări, au luat cuvântul președintele UIP, Duarte Pacheco, și președintele Parlamentului țării gazdă, Mustafa Șentop. S-a adresat, de asemenea, participanților, printr-un mesaj video, președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.
La invitația organizatorilor, senatoarea Silvia-Monica Dinică a moderat prima sesiune a Conferinței, la care au intervenit, în calitate de vorbitori principali, președinta Parlamentului din Azerbaidjan, Sahiba Gafarova, și reprezentanți ai Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, ai Organizației Internaționale pentru Migrație și ai organizației Global Migration Policy Associates. Dezbaterile au avut ca obiectiv realizarea unui bilanț general al stadiului punerii în aplicare a Compactelor globale privind migrația și refugiații, la patru ani de la adoptarea celor două instrumente de către ONU. În concluziile sale, vicepreședinta GRUI a subliniat principalele provocări în calea implementării Compactelor și a prezentat exemple de bune practici naționale și de soluții concrete, la nivel parlamentar, pentru impulsionarea cooperării internaționale și a acțiunii naționale în domeniile respective.
În cea de-a doua zi a Conferinței, în cadrul sesiunii finale intitulată Schimbând viața migranților și refugiaților: demnitate umană, incluziune și coeziune socială, senatoarea Silvia-Monica Dinică a evidențiat aportul substanțial al României în gestionarea crizei umanitare generată de agresiunea militară rusă în Ucraina, manifestările de solidaritate ale cetățenilor români și măsurile adoptate de autorități, inclusiv în plan legislativ, pentru protecția refugiaților și facilitarea accesului lor la servicii sociale și de sănătate, la educație și locuri de muncă.
Vicepreședinta GRUI a subliniat importanța cooperării și coordonării între toți factorii implicați - autorități centrale și locale, parlament, organizații internaționale, organizații ale societății civile, în acordarea asistenței umanitare de urgență refugiaților ucraineni, precizând, totodată, că ajutorul umanitar este doar o parte a soluției.
,,Această Conferință trebuie să reconfirme contribuția esențială a parlamentelor și organizațiilor interparlamentare la eliminarea cauzelor care conduc la strămutări forțate de populație, atât de numeroase la scară globală. Parlamentele trebuie să fie primele care se ridică în apărarea valorilor democratice fundamentale, a drepturilor omului și a ordinii internaționale bazată pe reguli, factori esențiali în asigurarea păcii și stabilității", a subliniat senatoarea Silvia-Monica Dinică.
 
 
 
 
 
 
 
 



Go to top