Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Ion Prioteasa la reuniuni ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

În perioada 25- 26 martie 2024, au avut loc la Paris reuniunile Comisiei pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) și Rețelei parlamentarilor pentru un mediu sănătos, din cadrul acestei comisii.
Din partea Senatului, a participat senatorul Ion Prioteasa, în calitatea sa de membru al Delegației Parlamentului României la APCE și membru al acestei comisii din cadrul Adunării.
În prima parte a lucrărilor, au fost adoptate pe baza votului amendamentele la proiectele de rapoarte privind: Protecția copiilor împotriva violenței în mediul online; Către o strategie a Consiliului Europei pentru sănătatea mărilor și oceanelor prin combaterea crizei climatice; Integrarea dreptului la un mediu sigur, curat, sănătos și durabil în cadrul Procesului Reykjavik. Astfel, în cadrul dezbaterilor asupra amendamentelor la proiectul de rezoluție privind sănătatea mărilor și oceanelor, a fost agreată propunerea de includere a unor precizări cu privire la necesitatea monitorizării Mării Negre în vederea identificării minelor marine aflate în derivă, dezafectării și îndepărtării acestora.
În continuare, a avut loc un schimb de opinii cu Carlo Monticelli, guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, în contextul pregătirii raportului cu tema: Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei - implementarea Declarației de la Reykjavik. Invitatul a arătat că printre obiectivele acestei instituții financiare se numără inițierea de proiecte de sprijin pentru Ucraina, respectiv a unor proiecte adresate nevoilor persoanelor care aparțin categoriilor sociale vulnerabile. A menționat de asemenea că acest lucru va fi facilitat de creșterea resurselor de capital, fapt realizat fără să implice o creștere a cotizațiilor, precum și de redobândirea în 2023 a ratingului de credit AAA, pe baza evaluărilor pozitive ale Standard & Poor’s, Moody’s și  Fitch.
Agenda reuniunii a inclus totodată discuții privind proiectele de rapoarte privind: Carta Socială Europeană: perspectiva asupra drepturilor sociale după Summit-ul de la Reykjavík; Copiii și munca la nivel mondial: eradicarea muncii dăunătoare prestate de copii; Promovarea acoperirii universale cu servicii de sănătate; Detenția persoanelor “neadaptate social”.
În cadrul reuniunii Rețelei parlamentarilor pentru un mediu sănătos, au avut loc dezbateri și un schimb de opinii pe tema Promovării dreptului la un mediu sigur, curat, sănătos și durabil. Au susținut prezentări, în calitate de experți: Elisabeth Lambert, director de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică Nantes, Franța, Annalisa Savaresi, profesor la Universitatea Stirling din Marea Britanie și profesor asociat la Universitatea de Est, Finlanda, și Corina Heri, cercetător, Facultatea de Drept, Universitatea Zurich, Elveția. Prezentările au inclus exemple din jurisprudența CEDO privind impactul problemelor de mediu asupra drepturilor omului înscrise în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și argumente în favoarea reglementării dreptului la un mediu sănătos ca obligație juridică, în contextul semnalului politic important care a fost transmis în acest sens prin recunoașterea acestuia, la nivelul ONU, ca drept fundamental al omului. 



Go to top