Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorul Viorel Ilie: Sub egida motto-ului „Coeziunea, o valoare comună europeană”, România a reușit să obțină rezultate substanțiale pe cei patru piloni ai Programului de Lucru

Senatorul Viorel Ilie, membru al delegației Comisiei pentru afaceri europene (CAE) a Senatului României, a participat la cea de-a LXII-a reuniune plenară a Conferinței organelor specializate în afaceri comunitare şi europene (COSAC), care se defășoară la Helsinki în perioada 1-3 decembrie a.c. Acesta a felicitat partenerii finlandezi, ca parte a Trio-ului Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, pentru dialogul productiv și cooperarea excelentă pe care au avut-o în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției României la Consiliul UE.
„România  a contribuit la completarea a 90 de dosare legislative în diverse domenii și politici ale Uniunii Europene. Felicităm Președinția finlandeză pentru promovarea unei   liste de priorități ambițioase privind acțiunile externe ale Uniunii Europene și constatăm caracterul asemănător al acestei liste cu cel al priorităților Președinției române. Apreciem angajamentul de a continua promovarea politicilor de extindere și a politicii europene de vecinătate. Balcanii de Vest și, în mod special, politica europeană de vecinătate, trebuie să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene. România si Finlanda împărtășesc o viziune comună privind rolul politicii de extindere, drept investiție în sporirea, dezvoltarea și evoluția păcii, securității, prosperității și stabilității europene”, a detaliat senatorul ALDE.
În opinia sa, acesta este momentul evoluțiilor concrete ale negocierilor pentru demararea optimă a implementării următorului cadru financiar multianual, iar România sprijină în   totalitate obiectivele finlandeze de a asigura o abordare coerentă a implementării pilonului european al drepturilor sociale și impulsionarea negocierilor privind piața internă și propunerile legate de industrie.
„În vederea abordării optime a provocărilor actuale, trebuie să continuăm cooperarea pentru identificarea și aplicarea politicilor europene pragmatice și consensuale, prin colaborare cu toate statele membre și instituțiile europene”, a mai spus Viorel Ilie.
O delegație a Comisiei pentru afaceri europene (CAE) a Senatului, condusă de președinta Gabriela Crețu, participă în perioada 1-3 decembrie  a.c., la Helsinki, la Reuniunea plenară a Conferinţei organelor specializate în afaceri comunitare şi europene (COSAC)
Reuniunea închide seria evenimentelor organizate de Finlanda, în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, după mandatul deținut de România. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene a revenit pentru a treia oară Finlandei, iar prioritățile asumate au vizat schimbările climatice, statul de drept și noul cadru financiar multianual.
 
 
 



Go to top