Remus Negoi: ”Azi este 18 iunie, Ziua Internațională a Mândriei Autiste (International Autistic Pride Day)”

18 iunie. Ziua Internațională a Mândriei Autiste (International Autistic Pride Day)

Astăzi celebrăm Ziua Internațională a Mândriei Autiste (International Autistic Pride Day), o zi dedicată recunoașterii și onorării identității, individualității și comunității persoanelor autiste. Sărbătorită anual pe 18 iunie, această zi subliniază importanța mândriei pentru persoanele autiste și impactul său în promovarea schimbărilor pozitive în societate. Ziua Mândriei Autiste a fost celebrată pentru prima dată în 2005, inițiată de Aspies For Freedom (AFF).
Vă invit să ne alăturăm lor, sute de mii de persoane cu autism și anul acesta, subliniind că persoanele autism nu sunt oameni doar cu deficiențe ori condiții care trebuiesc tratate, ci indivizi unici care merită înțelegere și respect. Chiar simbolul acestei zile, semnul infinitului curcubeu, reprezintă diversitatea și posibilitățile infinite din cadrul comunității autiste.
Așa cum chiar persoanele cu autism afirmă, mândria autistă nu este doar despre o zi sau un eveniment. Ea cuprinde acțiuni și atitudini cotidiene.
  • Exprimarea deschisă
  • Apărarea adevărului propriu
  • Căutarea cunoștințelor în mod unic
  • Cererea de respect și demnitate egală
 
Și tot persoanele cu autism, de la care avem de învățat foarte multe, spun că sărbătorirea acestei zile se poate organiza prin:
  • O plimbare în parc cu familia: Bucuria de a petrece timp cu cei dragi, explorând natura și bucurându-se de liniștea și frumusețea mediului înconjurător.
  • Acceptarea stimming-ului: Stimming-ul (comportamente repetitive sau autostimulare) poate fi o modalitate de a găsi confort și de a exprima bucurie. Acceptarea acestor comportamente fără judecată este esențială pentru bunăstarea persoanelor autiste.
  • Orice formă de auto-exprimare: Fie că este vorba de a cânta, a dansa, a desena sau a scrie, auto-exprimarea în formele sale variate este o modalitate importantă de a celebra identitatea autistă.
  • Acomodarea propriilor nevoi: Planificarea unei zile în funcție de nevoile personale, cum ar fi luarea pauzelor necesare, folosirea dispozitivelor de asistență sau alegerea unui mediu confortabil.
  • Acceptarea propriilor nevoi: Recunoașterea și acceptarea nevoilor proprii, fără a simți rușine sau vinovăție. Acest lucru poate include nevoi senzoriale, emoționale sau sociale.
 
 
 
  • Acceptarea unei nevoi noi: Adaptarea la schimbările din viață și învățarea de a gestiona nevoi noi, cum ar fi utilizarea de noi strategii de coping sau adaptarea la noi medii.
  • Împărtășirea nevoilor cu alte persoane: Comunicarea deschisă cu familia, prietenii sau colegii despre nevoile proprii pentru a primi sprijin și înțelegere.
  • Conectarea cu alte persoane autiste: Crearea unor grupuri de suport sau participarea la comunități online sau offline unde noi, persoanele autiste, putem împărtăși experiențe și sfaturi, oferindu-ne sprijin reciproc.
 
În încheiere, le transmit un mesaj politicienilor iresponsabili și needucați, fără bun simț, cum ar fi George Simion, spunându-le că folosirea termenului autism în sens peiorativ nu numai că nu le face cinste, dar îi așează în zona persoanelor grobiene și insensibile.
 
Persoanele cu autism merită tot respectul nostru, nu luarea în derâdere.

publicat în data de 17.06.2025 12:45:06


Go to top