Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevederea Comisiilor pentru afaceri europene ale celor două Camere ale Parlamentului cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Secretarul general al Consiliului Uniunii Europene

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene, senatorul Gabriela Crețu și deputatul Angel Tîlvăr, președinții Comisiilor pentru afaceri europene ale celor două Camere ale Parlamentului, au avut o întrevedere cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, Secretarul general al Consiliului Uniunii Europene. 
La această întrevedere de joi, 19 aprilie 2018, au participat și ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, senatorul Viorel Ilie, ministrul pentru relația cu Parlamentul, și reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu.
Doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene a subliniat complexitatea procesului de organizare a Președinției românești, atât în contextul alegerilor pentru Parlamentul European cât și a marilor dosare ce vor fi gestionate de către aceasta (Cadrul Financiar Multianual), precum și importanța colaborării cu toate părțile implicate.
În ceea ce privește Cadrul Financiar Multianual, domnia sa și-a exprimat îngrijorările în ceea ce privește unele concluzii ale negocierilor și dezbaterilor pe viitorul Europei. Comisia pentru Afaceri Europene, prin opiniile transmise către Bruxelles, s-a exprimat deja împotriva infiintarii functiei de Ministru de finanțe european atât timp cât nu există un buget pe măsură. De asemenea, termenul de flexibilitate bugetară folosit în noua viziune europeană nu este în măsură să acopere interesele tuturor statelor membre. Comisia pentru Afaceri Europene, prin opiniile transmise, este adepta conceptului de “flexicuritate”, adică menținerea acelorași ținte și alocări de fonduri, în vederea atingerii unor obiective importante pe termen lung, prin folosirea cât mai eficientă a noului buget multianual.
În cadrul discuțiilor, senatorul Titus Corlățean a subliniat că este necesar consensul politic intern cu privire la viitoarea Președinție română a Consiliului U. E., menționând că la nivelul Comisiei speciale pe care o conduce, cât și la nivel personal, acționează pentru constituirea unei platforme politice care să devină nucleul unui proiect de țară, la un deceniu de experiență a țării noastre în interiorul Uniunii Europene. 
A subliniat că între prioritățile pe care România le susține și pe care le consideră esențiale pentru viitorul proiectului european sunt coeziunea și solidaritatea. A salutat recunoașterea de către secretarul general al Consiliului U.E. a potențialului pe care România îl are în imprimarea unei direcții constructive a Uniunii, pe fondul schimbării legislaturii europene. 
Ideea de continuitate a poziționării pe dosarele de interes prioritar în ceea ce privește asigurarea securității și stabilității în vecinătatea imediată a României, atât pe dimensiunea estică, cât și în regiunea Balcanilor de Vest, rămâne un obiectiv geo-strategic ce va fi urmărit și la nivel parlamentar. În acest context, senatorul Titus Corlățean a reconfirmat importanța deosebită acordată Republicii Moldova și perspectivei sale europene.



Go to top