Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorilor Radu-Mihai Mihail și Cătălin-Daniel Fenechiu la cea de-a 19 Reuniune de toamnă a Adunării Parlamentare a OSCE, în format on line

Senatorii Radu-Mihai Mihail, președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE (AP OSCE), și Cătălin-Daniel Fenechiu, membru al Delegației, au participat, în zilele de 3 și 4 noiembrie a.c., la cea de-a 19-a Reuniune de toamnă a AP OSCE, organizată on line. 
Din delegația română au făcut parte și deputații Costel-Neculai Dunava, Alexandru Kocsis-Cristea, Hajdu Gábor, Sorin-Titus Muncaciu și Marius-Andrei Miftode. 
Programul reuniunii AP OSCE a inclus reuniunea Comisiei permanente a AP OSCE, Forumul mediteranean și Conferința parlamentară cu tema Provocările actuale de securitate cu accent pe situația din Afganistan. 
Comisia permanentă, la care participă președinții delegațiilor naționale din statele membre, a audiat și dezbătut rapoartele președintei AP OSCE, Margareta Cederfelt (Suedia), trezorierului AP OSCE, Peter Juel-Jensen (Danemarca) și secretarului general al Adunării, Roberto Montella. Membrii Comisiei au discutat despre activitățile curente și viitoare ale Adunării în corelație cu situația politică din spațiul OSCE. 
La Forumul mediteranean, prezidat de Pascal Allizard (Franța), vicepreședinte și reprezentant special al AP OSCE pentru chestiuni mediteraneene, s-au adresat participanților reprezentantul viitoarei președinții-în exercițiu a OSCE, ambasadorul Adam Halcinski, Reprezentantul permanent al Poloniei la OSCE, precum și delegați din Algeria și Maroc, state partenere de cooperare mediteraneene. 
Lucrările Conferinței parlamentare dedicată situației din Afganistan au debutat cu intervenții din partea președintei AP OSCE și a președinților celor trei comisii generale ale Adunării. A luat cuvântul, de asemenea, directoarea Centrului OSCE de prevenire a conflictelor, ambasadoarea Tuula Yrjölä (Finlanda).  
În cadrul dezbaterilor, senatorul Radu-Mihai Mihail, președintele Delegației Parlamentului României la AP OSCE, a subliniat importanța monitorizării în continuare a amenințărilor teroriste și a evoluțiilor de securitate din regiunea Afganistanului, dar și necesitatea acordării unui sprijin direct populației afgane, pentru evitarea unui dezastru umanitar. Senatorul Mihail a evidențiat rolul cooperării și coordonării cu actorii regionali în contextul eforturilor de stabilizare în regiune și s-a pronunțat în favoarea formării în Afganistan a unui guvern incluziv și reprezentativ, care să exprime voința și aspirațiile tuturor afganilor și care să respecte drepturile omului, în special drepturile femeilor, copiilor și minorităților. Statele membre OSCE din vecinătate sunt factori cheie pentru stabilitate și au nevoie de întregul nostru sprijin pentru a-și menține parcursul democratic, fără conflicte, pentru a rămâne exemple de urmat. 
În finalul intervenției, senatorul Mihail a menționat că România va continua să rămână angajată în inițiativele și acțiunile desfășurate în favoarea populației afgane, după 20 de ani de sprijin financiar și prezență substanțială pe teren și a amintit că țara noastră a evacuat 156 de cetățeni afgani și pe membrii familiilor acestora, cărora li se va acorda protecție de către autoritățile române. De asemenea, senatorul român a menționat că România și-a sporit sprijinul pentru răspunsul umanitar al ONU în Afganistan, cu precădere prin acțiunile Programului Alimentar Mondial.



Go to top