Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Anunțuri

Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO încearcă să deblocheze situația de la Cetățile dacice din Munții Orăștiei

Comisia Permanentă Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO își va desfășura ședința comisiei în data de 18 aprilie 2019, cu începere de la ora 10,00, la Deva, în sala de ședințe a Consiliului Judeţean Hunedoara, și va avea pe Ordinea de zi „Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, 20 de ani de la recunoaşterea UNESCO”.
Demersul survine în contextul în care, cetățile dacice, unul dintre cele mai importante obiective ale Patrimoniului mondial UNESCO din România, nu sunt conservate şi promovate la adevărata lor valoare și sunt expuse degradării și vandalizării. Prin această ședință, Comisia, dorește găsirea de soluții la o serie de probleme stringente: neclarități privind starea juridică a terenurilor, lipsa unor administratori ai siturilor dacice, neconcordanțe legislative etc. De asemenea, se urmărește conturarea unui grup de lucru capabil să armonizeze demersurile locale și naționale, pentru ca rezolvările identificate să fie implementate.
La ședința comisiei au fost invitați toți parlamentarii din județele Hunedoara și Alba, prefecții din cele două județe, președinții Consiliului Judeţean Hunedoara şi Consiliului Judeţean Alba, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Mediului, Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Apelor și Pădurilor, Ministerul Finanțelor Publice, ai Institutului Național al Patrimoniului, Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Agenției Naționale a Ariilor Naturale Protejate, primari, reprezentanții Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei, ai Muzeului Civilizației Dacice și Romane, ai Parcului Natural Grădiștea  Muncelului – Cioclovina, alți specialiști în domeniu.
Comisia parlamentară comună pentru relația cu UNESCO a făcut demersuri parlamentare fără precedent pentru ca, prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, să se aloce sumele necesare pentru realizarea planurilor urbanistice generale şi zonale ale ariilor în care se află amplasate Cetățile dacice din Munții Orăștiei şi pentru zonele de protecție ale acestora. Realizarea PUZ și PUG ar permite finanțarea ulterioară a lucrărilor de întreținere, conservare și punere în valoare a acestor obiective, dar este nevoie de realizarea unor pași concreți.
Evenimentul se doreşte şi un omagiu adus Zilei Internaționale a Siturilor și Monumentelor, care se sărbătorește în fiecare an, pe 18 aprilie.
Accesul presei este liber pe toată durata evenimentului.


Go to top