Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Discursul Președintelui Senatului României, dl Teodor Meleșcanu, la ședința solemnă comună a Senatului și Camerei Deputaților consacrată celebrării zilei de 1 decembrie


Domnule Președinte al României,
Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Domnule Prim Ministru al României,
Domnule Președinte Emil Constantinescu
Majestatea Voastră
Preafericirea Voastră,
Înaltpreasfinția Voastră,
Domnule Președinte al Curții Constituționale,
Stimată doamnă Președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Domnule Președinte al Consiliului Legislativ
Domnule Președinte al Curții de Conturi,
Stimată doamnă Avocat al Poporului,
Doamnelor și domnilor deputați și senatori
Doamnelor și domnilor miniștri
Stimați reprezentanți ai Corpului Diplomatic,
Domnule vice-guvernator al Băncii Naționale a României
Stimați reprezentanți ai instituțiilor din domeniul securității naționale
Stimați invitați,    


 
Mă bucur că putem sărbători astăzi împreună Ziua Națională și în Parlamentul României, forumul suprem al democrației noastre. Este o zi a memoriei care determină pe fiecare român în parte să se reconecteze cu istoria, cu tot ce înseamnă trecutul nostru glorios, cu eroii națiunii, cu sacrificiul și vitejia Armatei Române și, nu în ultimul rând, cu eforturile întregii elite intelectuale și politice românești, care au contribuit la înfăptuirea idealului unității și demnității naționale.
Ziua de 1 Decembrie rămâne o sărbătoare istorică și democratică profundă, schimbând destinul poporului nostru prin unirea tuturor provinciilor istorice într-un stat suveran și independent, preocupat de menținerea păcii și a unui climat de cooperare interstatală. De aceea, în fiecare an, cu profundă recunoștință, ne amintim de cei care, în ciuda dificultăților și primejdiilor acelei perioade, au pus în operă idealul Marii Uniri și au condus destinele acestei țări.
Marea Unire a fost expresia înălțătoare a voinței și curajului tuturor românilor, iar Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia, în 1918 a încununat procesul început în 1859 de constituire a statului național român – imperativ istoric al neamului românesc care dăinuiește dincolo de obstacolele vremurilor. Intensitatea curentului unionist manifestat la 27 martie 1918, când în unanimitate Sfatul Ţării de la Chișinău a decis unirea Basarabiei cu România, a determinat încrederea şi speranța tuturor românilor în constituirea idealului unității naționale.
Exact în urmă cu 101 ani, energia mobilizatoare a oamenilor politici ai acestei țări - aflați deopotrivă la putere sau în opoziție, și lupta tuturor românilor din Vechiul Regat, dar și din Transilvania, Basarabia, Bucovina și Banat pentru libertate şi unitate națională, și-a pus amprenta în mod decisiv asupra viitorului democratic al națiunii noastre într-o Europă complicată a acelor vremuri. O contribuție deosebită o aduce Regalitatea din România în acest fenomen.
Măreția momentului de la 1 Decembrie 1918 a avut o rezonanță deosebită în Cancelariile Marilor Puteri, determinând astfel o activitate diplomatică extraordinară, dusă cu succes de către reprezentanți țării noastre. Astfel, actele de unire de la Chișinău, Cernăuți și Alba-Iulia din 1918 care au desăvârșit unitatea națională a românilor, au primit și recunoaștere internațională din punct de vedere juridic.
Doamnelor și domnilor,
Ziua de 1 Decembrie ne arată încă o dată că idealurile comune și aspirațiile sincere de unitate și de solidaritate își dovedesc trăinicia de-a lungul timpului în fața oricăror adversități și obstacole.
Dar această zi nu este numai despre trecut. Este deopotrivă și despre prezentul și viitorul nostru ca o națiune puternică pe harta lumii. A venit momentul să privim prezentul cu încrederea că puterile noastre pot determina la rândul lor un destin măreț pentru România.
De aceea, trebuie să acționăm cu responsabilitate și maturitate politică în faptele noastre, în actele noastre și trebuie să dovedim, în fiecare zi, indiferent de oameni politici, de guverne sau de partide, că numai împreună, prin crearea unui consens în societate, putem transforma, dezvolta și moderniza România.
Aceeași conștiință națională într-un ideal comun poate fi remarcată și acum 30 de ani când în fața tiraniei, cu toții am adus în genunchi regimul comunist, în primul rând contribuția  revoluționarilor. Remarcăm aceeași determinare și același elan în ultimii ani, când în fața crizelor economice și politice, doar uniți am putut gândi și lua deciziile cele mai bune. Nu pot decât să mă bucur când observ că cetățenii sunt din ce în ce mai activi și mai implicați în viața societății și, implicit, în viitorul țării noastre.
Acum, privind spre viitor, să ne încredem, în moștenirea lăsată de Marea Unire ca o ancoră către noi idealuri comune ale unei societăți românești prospere și moderne, într-o Europă, de această dată, unită și caracterizată de pace, securitate și stabilitate.

Vă mulțumesc!
 
 



Go to top