Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Deputat Mihai Weber, președintele Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe: Raportul privind activitatea desfăşurată de SIE în anul 2023, în atenția Comisiei

În cursul lunii martie a.c., membrii Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii SIE s-au întrunit pentru analizarea raportului activității Serviciului de Informaţii Externe în anul 2023 în plan operativ, informaţional-operaţional şi analitic.
 
Reprezentanții SIE au prezentat activitățile pe  mai multe paliere: furnizarea evaluărilor şi informaţiilor către decidenţii politici/militari, cunoaşterea-evaluarea şi anticiparea impactului mutaţiilor survenite la nivelul vectorilor de ameninţare asupra securităţii şi intereselor României, protecţia cadrelor, resurse umane, activităţi juridice, precum şi cooperarea internă și externă.
S-a subliniat că, în anul 2023, au fost transmise beneficiarilor legali un număr important de materiale de informare care au abordat aspecte relevante referitoare la evoluții în planul securității naționale aferente domeniilor de competență. Noile provocări și riscuri de securitate generate de războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, conflictul dintre Israel – Hamas în Orientul Mijlociu, au reprezentat unele din principalele teme care au făcut obiectul informării factorilor de decizie.
Combaterea efectelor de ordin economic asupra țării, a fenomenului migraționist, a amenințărilor hibride, a atacurilor cibernetice, a fenomenului de propagandă și dezinformare, inteligența artificială,  precum și oportunitățile de promovare a intereselor de securitate ale României, dar și modernizarea și adaptarea la noile realități geopolitice, dezvoltarea analizei predictive, astfel încât să poată fi anticipate riscurile și amenințările externe la adresa securității naționale, au fost, de asemenea, în atenția Serviciului.
În concluzie, Comisia a constatat că SIE și-a îndeplinit obiectivele asumate privind misiunile încredințate cu respectarea  reglementărilor naționale în materie,  în conformitate cu direcţiile stabilite de către CSAT. Serviciul a demonstrat că este pregătit în orice moment să răspundă tuturor provocărilor de securitate și este pregătit să îndeplinească toate sarcinile care îi revin pentru păstrarea unui climat de siguranță în contextul geopolitic actual complex.



Go to top