Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederile delegației Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României cu reprezentanți ai Marii Adunări Naționale al Republicii Turcia și cu ministrul adjunct al afacerilor externe

Delegația Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, condusă de senatorul Angel Tîlvăr, a efectuat o vizită oficială în Turcia, în perioada 18-21 octombrie 2021, la invitația Comisiei pentru armonizare cu Uniunea Europeană din Marea Adunare Naţională a Republicii Turcia (MANT). Din delegația română au făcut parte senatorul Robert Cazanciuc, senatorul Vlad Pufu și senatorul Andrei Hangan, alături de ambasadorul României în Republica Turcia, E.S. Ștefan Tinca.
La sediul Marii Adunări Naționale a Republicii Turcia, senatorul Angel Tîlvăr, alături de senatorii români, a avut întrevederi cu  Akif Çağatay Kiliç, președintele Comisiei pentru afaceri externe și cu Salih Cora, preşedintele Grupului interparlamentar de prietenie Turcia-România.
Programul vizitei a cuprins şi întrevederea cu E.S. ambasadorul Faruk Kaymakci, ministru adjunct al afacerilor externe și director pentru afaceri UE, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.
În cadrul  întrevederilor au fost abordate teme ce țin de cooperarea în interiorul Alianței NATO, parcursul european al Turciei, consolidarea rezilienţei în faţa ameninţărilor, reducerea vulnerabilităţilor, precum și cooperarea în plan regional. Alte subiecte de interes discutate în cadrul întrevederilor au fost: aprofundarea relațiilor bilaterale economice și comerciale dintre cele două state, rolul Turciei în gestionarea crizei migraţiei, securitatea energetică și pandemia de COVID-19, ca provocare globală.
În cadrul discuțiilor au fost salutate, bunele relații bilaterale dintre România şi Turcia, în contextul împlinirii a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic bilateral și a fost exprimat interesul comun de consolidare a stabilităţii şi securităţii regionale.
De asemenea, a fost reliefată buna cooperare a ambelor state în cadrul Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră și a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est. Oficialii turci și-au exprimat aprecierea pentru sprijinul pe care România l-a manifestat în procesul aderării Turciei la UE. 
La rândul său, senatorul Angel Tîlvăr i-a încurajat pe oficialii turci să continue eforturile pentru accelerarea reformelor interne, în vederea consolidării relației cu Uniunea Europeană.
Senatorul Angel Tîlvăr a subliniat că România și Turcia, ca aliaţi NATO, trebuie să-și intensifice eforturile şi să acționeze împreună, pe baza principiului solidarităţii şi  apărării colective.  ,,Turcia şi România, nu sunt doar două țări cu istorii comune și state vecine, ci și parteneri strategici și aliaţi NATO, cu obiective comune în multe domenii-cheie, de aceea este esenţial să colaborăm deschis şi constructiv în spaţiul regional şi nu numai”, a punctat președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României.
Referitor la subiectul migrației, senatorul Angel Tîlvăr a subliniat rolul pe care Turcia îl are în gestionarea, găzduirea şi sprijinirea refugiaţilor și a afirmat că România este angajată în parteneriatul cu Turcia pentru soluţionarea unor probleme grave cu care se confruntă regiunea: migraţia şi terorismul.
În privința pandemiei de COVID-19 și a redresării statelor în perioada post-Covid, senatorul Angel Tîlvăr a afirmat că rezultatele pozitive obținute, până în prezent, s-au datorat solidarității și unui răspuns comun la nivelul statelor europene.
 
 



Go to top