Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Declarațiile președintei Senatului la finalul ședinței Biroului Permanent

În cadrul ședinței Biroului Permanent al Senatului, a fost aprobată convocarea sesiunii extraordinare în vederea aprobării proiectului de buget al Senatului pentru anul 2021. La finalul ședinței, președinta Senatului, Anca Dana Dragu a declarat:
În 2020, am funcționat în condiții anormale, cheltuielile de transport, deplasare au fost mult sub  prognoză. De regulă, orice buget începe de la execuția bugetară a anului precedent, dar cum anul precedent nu este un reper, a trebuit să facem o combinație între execuție și realitate”.
Referindu-se la obiectivele pe care le are pentru 2021, Președinta Senatului a declarat:
“Vreau să mă concentrez pe accesul la finanțare pe care trebuie să îl aibă companiile și, în special, antreprenorii pentru că aceasta este soluția prin care să reluăm creșterea economică, o creștere economică sănătoasă, bazată pe inițiativa privată și care să ne asigure o relansare economică reală. Activitatea economică pare că își revine, dar clar are nevoie de un impuls în sectorul financiar.
Apoi sunt aspectele sociale care îmi sunt foarte apropiate sufletului și la care am contribuit direct și mă refer aici la acest program “Școala de la 8 la 5”,  care include nu numai masa caldă în școli, dar și un program de activități extracuriculare și sportive pentru copii, astfel încât copiii să poată petrece la scoală cât petrec și părinții la serviciu.“

În același timp, președinta Senatului a făcut referire la alte două obiective importante pe care îl are în vedere și anume: violența domestică și traficul de persoane.
“Sunt subiecte care mă preocupă în mod deosebit.  Sunt multe dureri acumulate și, în mod evident, lucrurile trebuie schimbate, regândite. Dar aici vorbim despre o reformă amplă. Nu va dura o zi-două, va dura multe luni până când vom identifica toate problemele, vom gândi mecanismele, vom crea instituții. În concluzie, nu este de ajuns un articol de lege.“
 O altă prioritate pe care o are în vedere președinta Senatului se referă la Codul Electoral și Comisia comună a Senatului și Camerei Deputaților privind reforma codului electoral.
“Ambiția noastră este ca peste 4 ani, să avem un Cod Electoral modern, echilibrat, care să asigure condiții egale de desfășurare a tuturor alegerilor. În acest moment, avem vreo 6-7 legi electorale, fiecare rundă electorală s-a desfășurat după alte reguli, nimeni nu știa unde votează, cum și de ce.“.
În ceea ce privește desfășurarea ședințelor Senatului, Anca Dana Dragu a declarat:
“Deja am început demersurile pentru a introduce mijloace electronice de vot. Sper că noua sesiune să ne prindă pregătiți pentru vot electronic. În acest moment, din păcate, votul se face prin apel telefonic.
Nu în ultimul rând, mă preocupă proiectele privind apropierea de cetățean, transparența. Aceasta înseamnă de exemplu să facem publică ordinea de zi a plenului, să redeschidem pagina de Facebook a Senatului, dar și alte măsuri ”.



Go to top