Senatorul Cătălin-Daniel Fenechiu, membru titular în Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, a participat, în calitate de observator, la Misiunea AP OSCE de monitorizare a alegerilor prezidențiale din Republica Uzbekistan, care au avut loc duminică, 24 octombrie a.c.
Misiunea internațională de monitorizare electorală a reunit 366 de observatori din 44 de state. Pe lângă cei 99 de reprezentanți ai AP OSCE, parlamentari și membri ai staff-ului Adunării, au participat la observarea procesului electoral 255 experți pe termen lung și scurt din partea Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE, precum și 12 membri ai Parlamentului European.
Membrii Misiunii internaționale au monitorizat alegerile în Tașkent şi în zonele adiacente, precum şi în oraşele Bekabad, Samarkand, Buhara, Nukus.
Senatorul Fenechiu a monitorizat 12 secții de votare din Tașkent, participând la diferite etape ale procesului de votare, respectiv deschiderea secţiilor, desfăşurarea votării pe parcursul zilei și închiderea secţiilor de vot.
La alegerile prezidențiale organizate în 24 octombrie în Uzbekistan, la care s-au înscris cinci candidați, inclusiv președintele în funcție, Shavkat Mirziyoyev, au votat aproximativ 21 de milioane de alegători, rata participării la vot fiind de peste 80%.
Conform evaluărilor AP OSCE şi ale celorlalţi observatori internaţionali din partea OSCE/ODIHR și ai Parlamentului European, alegerile au confirmat că reformele democratice inițiate în ultimii ani în Uzbekistan trebuie să continue.
Observatorii apreciază că respectarea deplină a libertăților fundamentale ale drepturilor omului și competiția reală între forțele politice, care au lipsit la aceste alegeri, sunt esențiale pentru a răspunde aspirațiilor democratice ale cetățenilor.
Concluziile observatorilor internaționali relevă faptul că deși pregătirile electorale au fost gestionate cu profesionalism și eficiență, procesul de votare a fost evaluat negativ în multe secții de vot, ca urmare a numeroaselor nereguli constatate, cu precădere adăugarea unui număr mare de alegători pe listele de vot fără efectuarea verificărilor necesare și exercitarea votului fără prezentarea documentelor de identificare sau în numele altor persoane.