Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Senatorii USR s-au opus propunerii legislative a lui Florin Iordache de limitare a termenului de sesizare a Curții Constituționale

Senatorii USR au votat în unanimitate împotriva inițiativei legislative propusă de deputatul PSD Florin Iordache prin care "Sesizarea Curții Constituționale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaților și al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial". În prezent, în Legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, în procedura jurisdicțională a controlului constitutionalității actelor Parlamentului nu este stabilit un termen în care cei îndrituiți să sesizeze CCR să își poată exercita acest drept.
” Aceasta este încă o măsură a PSD-ului de limitare a drepturilor democratice, dl Iordache încercând să  restrângă posibilitatea opoziției de a sesiza CCR pe hotărâri impuse de coaliția PSD-ALDE. Am văzut câte din inițiativele legislative ale actualei coaliții de guvernământ au fost declarate neconstituționale. Ironia sorții face câ însăși o asemenea propunere să fie neconstituțională, căci ea adaugă la Constituție printr-un act normativ inferior. In ceea ce privește argumentul inițiatorului că ea este conformă cu Decizia CCR nr. 67/2018, acesta este fals, căci acea decizie a CCR se referă la procedura de sesizare a CCR cu privire la constituționalitatea legilor înainte de promulgare, în vreme ce situația reglementată de propunera prezentă  privește controlul constitutionalității după adoptarea respectivelor hotărâri ale parlamentului” spune senatorul USR George Dircă.
Propunerea legislativă care limitează termenul până la care poate fi sesizată Curtea Constituțională asupra hotărârilor luate în Parlament a primit 66 voturi pentru, 14 împotriva și 9 abțineri. Fiind lege organică, era nevoie să primească cel puțin 69 de voturi favorabile. La insistențele senatorului Serban Nicolae, s-a încercat reluarea votului, propunerea căzând, din lipsă de cvorum. Senatul este cameră decizională.
 

Go to top