Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Dezbaterea ,,Finanțarea învățământului superior din România”

 
Vicepreşedintele Senatului României, rectorul Leonard Azamfirei, a organizat marți, 23 martie 2021, dezbaterea cu tema ,,Finanțarea învățământului superior din România”, o dezbatere despre problemele concrete cu care se confruntă, în prezent, finanțarea învățământului superior, precum și despre soluțiile legislative și administrative capabile să optimizeze funcționarea universităților.
La eveniment au participat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, secretarul de stat Gigel Paraschiv, directorii generali ai Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământul Superior și ai Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, rectori din Biroul permanent al Consiliului Național al Rectorilor precum și reprezentanți ai organizațiilor studențești și sindicale. Partea politică a fost reprezentată de Președinta Senatului, Anca Dragu, de vicepreședintele Camerei Deputaților Alexandru Rafila, de președinții Comisiilor de învățământ de la Senat și Camera Deputaților, dar și de alți senatori și deputați aparținând întregului spectru politic, interesați de învățământul superior.
Senatorul Azamfirei a remarcat „interesul tuturor partidelor politice pentru acest subiect, care nu este nici de stânga, nici de dreapta, este al nostru, al tuturor, și înclin să cred că el nu ne va polariza, ci ne va uni pentru decizii înțelepte. Analiza va sta la baza inițierii unor demersuri legislative menite să eficientizeze modul de utilizare a resurselor financiare pe care le au sau de care vor putea dispune universitățile din România.”
Președinta Senatului României, Anca Dragu, a precizat că este „responsabilitatea noastră, a tuturor, să creștem gradul de educație și performanță în educație în România. Mai mult, este un beneficiu care va aduce prosperitate pentru toți.  La fel de importantă este, în opinia mea, dezvoltarea continuă de specializări noi sau adaptarea celor existente pentru a pregăti absolvenți competenți pentru meseriile viitorului”, a menționat Anca Dragu.
Vicepreședintele Camerei Deputaților Alexandru Rafila a menționat că ,,în România, am putea ajunge în situația în care finanțarea învățământului superior să țină cont de resursele pe care mulți operatori privați ar fi dispuși să le investească. (…)  Să sperăm că împreună reușim să facem în așa fel încât în România învățământul, alături de sănătate, să devină priorități investiționale atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat.”
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că ,,este o legătură directă între finanțarea învățământului superior și calitatea acestuia”. În acest context, a menționat că din bugetul Ministerului Educației va fi acordată, pentru prima dată, o componentă pentru finanțarea instituțională a cercetării științifice din instituțiile românești. ,,O sumă de 100 milioane lei, cel puțin, să fie destinată finanțării cercetării științifice din universitățile românești, pe baza evaluării performanței fiecărei universități, deci să nu fie o sumă alocată arbitrar, ci în raport cu potențialul și strategia fiecărei universități”, a menționat ministrul Educației.
De asemenea, Ministerul Educației va finanța anul acesta fiecare dintre cele zece universități care sunt câștigătoare ale apelurilor, primul și al doilea, pentru rețele de universități europene, cu o sumă egală cu finanțarea pe care fiecare dintre cele zece universități o primește de la Bruxelles, de la Comisia Europeană. ,,Cât dă Comisia Europeană, în ansamblul ei, câștigătorilor unei competiții redutabile, atât va da și Ministerul Educației din România”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Vicepreședintele Senatului Leonard Azamfirei a apreciat că dezbaterea privind finanțarea învățământului superior „a fost un prilej de a analiza situația actuală și de a inventaria măsurile administrative și legislative necesare a fi adoptate la nivel de Parlament, pentru eficientizarea modului de utilizare a resurselor financiare pe care le au sau de care vor putea dispune universitățile din România.”



Go to top