Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întâlnirea domnului senator Titus Corlăţean cu delegaţia Grupului parlamentar de prietenie cu România din Bundestag-ul german

Miercuri, 11 martie a.c., Comisia specială Comună a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, a avut o întrevedere cu delegaţia Grupului parlamentar de prietenie cu România din Bundestag, care realizează o vizită oficială în țara noastră la invitaţia Parlamentului României.
Delegația română a fost condusă de președintele comisiei, senatorul Titus Corlățean.  Au mai participat deputaţii Daniel-Stamate Budurescu, vicepreşedintele Comisiei, Laszlo Borbely, Cezar Preda şi semnatorii Mihai Viorel Fifor, Florian-Dorel Bodog, membri al Comisiei.
Din delegaţia germană, condusă de către domnul deputat Rainer Arnold, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Bundestag-ul german, au făcut parte deputaţii Christoph Bergner, preşedintele de onoare al Forumului Germano-Român, Bernd Fabritius şi Thomas Lutze.
Senatorul Titus Corlăţean a subliniat faptul că vizita la Bucureşti a delegaţiei parlamentare germane reprezintă o nouă confirmare a relaţiilor excelente dintre cele două ţări în plan politic, economic şi cultural, relaţii care au pentru România un conţinut strategic. Germania este primul partener economic al României și al treilea investitor străin în țara noastră. A fost de asemenea menţionată importanţa minorităţii germane din România şi a comunității românești din Germania pentru dezvoltarea acestor relaţii.
Senatorul Titus Corlăţean a făcut o prezentare a principalelor obiective stabilite la nivelul Comisiei speciale Comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen și a reiterat poziția României, potrivit căreia aderarea la spațiul Schengen este un obiectiv legitim, susținut de întreaga clasa politică din România.
Discuţiile au vizat, în principal, perspectivele aderării României la Schengen, partea română prezentând argumentele în favoarea unei decizii pozitive, în baza unei abordări etapizate. Domnul senator Titus Corlăţean a vorbit despre eforturile deosebite pe care guvernele României le-au făcut pentru securizarea frontierelor, astfel că începând din anul 2011 ţara noastră îndeplineşte toate criteriile tehnice de aderare, subliniind totodată semnificaţia deosebită pe care o are pentru cetăţenii României felul în care statele membre aleg să sprijine România în acest demers.
Partea română a subliniat faptul că cetăţenii din Uniunea Europeană beneficiază de dreptul la liberă circulaţie, astfel că între aderarea la spațiul Schengen i problema migraţiei nu există conexiune, fiind două teme distincte la nivel european. În plus, rapoartele FRONTEX confirmă faptul că la graniţa României nu sunt probleme privind migraţia ilegală și că România își îndeplinește corespunzător obligațiile de securizare a frontierei externe a UE.
La rândul său, partea germană a manifestat deschidere și favorabilitate pentru o decizie pozitivă pe această temă. Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Bundestag a mai subliniat faptul că prin continuarea cooperării bilaterale și a dialogului politic vor putea fi depăşite toate obstacolele şi obiecţiile care au fost ridicate până în prezent.
În încheiere, partea română a exprimat interesul pentru dezvoltarea dialogului la nivel parlamentar, reiterând invitaţia adresată Comisiei pentru politică externă a Bundestag de a efectua o vizită oficială în România.  



Go to top