Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatoarei Gabriela Creţu la Reuniunea Rețelei Femeilor Parlamentare a Adunării Parlamentare a Francofoniei

Senatoarea Gabriela Creţu, vicepreşedinta Comisiei pentru cultură și media a Senatului, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), a participat la Reuniunea Rețelei Femeilor Parlamentare a Francofoniei, organizată de Camera Reprezentanților din Regatul Maroc, la Rabat, în perioada 1-3 martie a.c.
La lucrări au participat 58 de membre ale Rețelei, din 19 parlamente naționale și regionale.
Agenda a inclus dezbateri pe teme precum: îndeplinirea angajamentelor internaționale ale statelor membre în domeniul egalității de gen și al drepturilor femeilor; egalitatea între femei și bărbați în fața legii; crearea unui instrument parlamentar pentru integrarea perspectivei de gen în bugetele naționale ale statelor membre ș.a.
În intervenția sa, senatoarea Gabriela Creţu a subliniat că eforturile parlamentelor de  a adopta un cadru legislativ și instituțional modern în domeniul egalității de gen  - care, în România, precum și în alte țări, există deja, trebuie dublate cu măsuri eficiente de implementare a politicilor publice și strategiilor în domeniu, singurele în măsură "să transforme aceste victorii parlamentare în beneficii pentru societate”.
În contextul dezvoltării tehnologiilor digitale care, incontestabil, oferă femeilor noi oportunități - locuri de muncă, acces la informații ș.a., parlamentele nu trebuie să neglijeze rezolvarea provocărilor legate de asigurarea accesului egal al cetățenilor la noile tehnologii și, foarte important, protejarea femeilor de pericolele, deloc puține, din mediul online. 
Referitor la participarea femeilor la viața politică, economică și socială, reprezentanta Senatului a arătat că evoluția procentului de femei parlamentare în România - peste 40% femei în Adunarea Națională, în perioada regimului comunist; 4% femei în primul Parlament ales democratic în anul 1990, și locul 112 în lume, în prezent, demonstrează că „fiecare generație trebuie să lupte pentru egalitatea ei".
În continuare, senatoarea Gabriela Crețu a subliniat: "Nici un drept nu se câștigă o dată pentru totdeauna. Se pot pierde cu ușurință drepturile deja câștigate și deja implementate. Trebuie să creăm o democrație adevărată, de jos în sus, în fiecare partid, în fiecare sindicat, în fiecare comunitate. Partidele politice trebuie reinventate sau salvate. Rolul lor într-o democrație este de a modela conștiința politică, atât a femeilor, cât și a bărbaților. Atenție !!! Femeile sunt foarte diferite între ele. Cele mai proaste idei, știți asta mai bine decât mine, găsesc promotoare și printre femei.”
Senatoarea Crețu a îndemnat membrele Rețelei să implice bărbații în lupta lor pentru egalitate, „pentru că inegalitatea de gen nu este o problemă a femeilor! Este o problemă a relațiilor dintre bărbați și femei, în societate. Fiecare bărbat câștigat pentru cauza egalității reprezintă o victorie.” Și-a exprimat, totodată, opinia că, în fața provocărilor prezentului, femeile lumii ar trebui să își unească vocile și eforturile pentru a apăra și salva pacea, "obiectivul nostru comun, condiția vieții, a democrației, a dezvoltării și egalității", propunând, în acest scop, un cadru formalizat de dialog și conlucrare, „o conferință mondială a femeilor pentru pace”.
 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Rețeaua Femeilor Parlamentare a APF reunește toate femeile care fac parte din delegațiile parlamentelor membre. Rețeaua își propune: să încurajeze solidaritatea și cooperarea între femeile parlamentare francofone; să faciliteze schimbul de experiență în vederea creșterii participării femeilor la viața politică, economică, socială și culturală; să consolideze locul și rolul femeilor în parlamentele naționale și în cadrul organizațiilor internaționale; să contribuie la apărarea drepturilor omului și, în special, a drepturilor copilului și tinerelor fete la educație și sănătate.
 
 



Go to top