Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintei a.i. a Senatului României, Alina-Ștefania Gorghiu, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean

Președinta a.i. a Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a avut miercuri, 1 martie a.c., o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

Înaltul demnitar român l-a felicitat pentru numirea în funcția de premier și a salutat prezența la București a delegației Republicii Moldova, subliniind importanța stabilității regionale, având în vedere actualul context de securitate din Europa.

În acest sens, Alina-Ștefania Gorghiu a menționat că România a înaintat, la nivelul UE, la cea mai recentă reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE) din 20 februarie, spre reflecție și analiză juridică, propunerea de creare a unui regim separat de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituționale și a statului de drept.

Partea română a menționat că amenințările din exterior la adresa Republicii Moldova sunt deosebit de îngrijorătoare, însă autoritățile de la Chișinău beneficiază de susținerea deplină a statului român pentru avansarea reformelor privind aderarea la Uniunea Europeană. Cu acest prilej, Alina-Ștefania Gorghiu a adresat felicitări Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, precum și clasei politice de la Chișinău, pentru modul în care gestionează crizele succesive cu care se confruntă statul moldovean.

Totodată, președinta a.i. a Senatului a menționat că organizarea Summitului Comunității Europene, ce urmează să aibă loc la Chișinău, pe data de 1 iunie, va contribui la creșterea vizibilității Republicii Moldova pe plan internațional și va atrage atenția asupra provocărilor cu care aceasta se confruntă.
Partea română a asigurat partea moldoveană de întreg sprijinul pe linie parlamentară, autoritățile de la București fiind conștiente că noul Cabinet va trebui să întreprindă noi măsuri ferme pentru consolidarea economiei și a securității Republicii Moldova, pentru întărirea democrației, a statului de drept și în vederea transpunerii legislației Uniunii Europene. În context, s-a exprimat oportunitatea dezvoltării dialogului parlamentar prin organizarea de evenimente comune, precum ședințe reunite ale comisiilor Senatului României și a celor din Parlamentul Republicii Moldova.

Din delegația română au făcut parte și liderul Grupului Parlamentar al Partidului Național Liberal din Senat, Daniel Fenechiu, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, Cristian Augustin Niculescu–Țâgârlaș, președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru învățământ, Monica Anisie, președintele Comisiei pentru cultură și media, Viorel Badea, și președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, Eugen Țapu Nazare. Au participat, de asemenea, și consilierul de stat pentru politică externă, securitate și afaceri strategice al prim-ministrului României, Iulian Chifu, și ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon Ţurcanu.



Go to top