Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii, senator Eugen Țapu-Nazare și președintele Comisiei pentru dezvoltare și strategie economică, senator Ștefan Radu Oprea - marți, 21 iunie 2016

Preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii, senator Eugen Țapu-Nazare și președintele Comisiei pentru dezvoltare și strategie economică, senator Ștefan Radu Oprea, împreună cu senator Trifon Belacurencu, senator Șerban Mihăilescu și senator Liviu Titus Pașca, au avut, marți 21 iunie 2016, o întrevedere cu o delegație a Comisiei Europene compusă din domnul Leopoldo Rubinacci, director DG Comerț, Claudia de Cesaris, șef unitate în domeniul antidumping și Carlo Pinto, însoțiți de reprezentanții Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, directorii Dan Dinuță, Mihaela Gavrilescu și Emil Lupescu.
Subiectul dezbaterilor l-a constituit acordarea statutului de economie de piață Chinei, subiect înscris pe agenda discuțiilor la nivelul Comisiei Europene, Consiliului UE, Parlamentului European, precum și la nivelul Statelor Membre UE.
Domnul Leopoldo Rubinacci a prezentat activitatea pe care Comisia o desfășoară  în acest sens, respectiv  realizarea  unui studiu de impact cuprinzător, care este în curs de finalizare și care va lua în considerare, pe lângă aspectele economice și aspectele juridice decurgând din prevederile Protocolului de Aderare a Chinei la Organizația Mondială a Comerțului, precum și cele politice în relația cu unul din partenerii strategici ai UE. Dezbaterea pe acest dosar are ca punct de pornire oportunitatea revizuirii metodelor UE de calculare a dumpingului.
Întâlnirea a dat ocazia realizării unui schimb de opinii, necesar în contextul interesului considerabil al industriei naționale pentru menținerea unei concurențe loiale pe piața internă a UE, în special în privința importurilor subvenționate sau cu prețuri de dumping de origine din China.
În cadrul discuțiilor, domnul senator Eugen Țapu-Nazare, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii, a menționat faptul că, din punct de vedere juridic, expirarea termenului de 15 ani menționat în articolul 15 al Protocolului de aderare a Chinei la OMC nu poate conduce la acordarea automată a statutului de economie de piață pentru China. România susține necesitatea păstrării și dezvoltării unei baze industriale solide, menținerea și extinderea forței de muncă ocupată în industrie și așteaptă cu interes publicarea rezultatelor studiului comisiei. Industria siderurgică din România a lansat numeroase semnale referitoare la amenințările venite din partea unor terți și apreciază aplicarea instrumentelor de apărare comercială.
În intervenția sa, domnul senator Trifon Belacurencu, vicepreședintele comisiei economice, a prezentat cazul particular al zonei pe care o reprezintă, astfel, Tulcea a avut o puternică industrie siderurgică și, în același timp, o bună colaborare economică cu China. De aceea, dânsul consideră că o soluție optimă este o politică de protejare economică combinată cu o dezvoltare a colaborării economice cu China, un partener economic care nu poate fi neglijat.
Domnul senator Șerban Mihăilescu a atras atenția asupra problemelor care apar la nivel micro, în rândul agenților economici care au, direct sau indirect, o relație de afaceri cu China și asupra cărora măsurile de politică antidumping , la nivel macro, au deseori un efect negativ, cu consecințe în derularea activității de zi cu zi.
Președintele Comisiei pentru strategie și dezvoltare economică, domnul senator Ștefan Radu Oprea, a făcut referire la dezbaterile care au avut loc în comisie cu privire la COM 155(2016) final care se referea la păstrarea locurilor de muncă în siderurgie, considerând importante măsurile pe care Comisia Europeană le va lua în acest sens. Un alt aspect  de interes semnalat de senatorul Ștefan Radu Oprea este modul în care se va aborda subiectul TTIP prin prisma măsurilor de apărare a comerțului european, aceasta constituind o temă pentru viitoare dezbateri.
Discuțiile s-au dovedit a fi utile atât pentru membrii comisiilor cât și pentru invitați, punând bazele unor posibile colaborări și dezbateri viitoare atât pe proiecte legislative europene dar și pe subiecte punctuale, de o reală importanță pentru industria românească. 


Go to top