Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Liviu-Lucian Mazilu, secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia, cu Dragan Marković, membru al Adunării Naționale a Republicii Serbia, 10 septembrie 2019

Senatorul Liviu-Lucian Mazilu, secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia, a avut o întrevedere, marți, 10 septembrie 2019, cu Dragan Marković, membru al Adunării Naționale a Republicii Serbia, însoțit de o delegație oficială, aflat în România la invitația deputatului Dorel-Gheorghe Căprar.
În cadrul discuțiilor, Liviu-Lucian Mazilu a exprimat întreaga deschidere pentru un dialog și o cooperare strânsă între cele două state, amintind că anul acesta se împlinesc 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale între România și Republica Serbia.
Partea română a arătat că România continuă să acorde sprijin statelor din Regiunea Balcanilor de Vest în parcurgerea procesului de integrare în Uniunea Europenă, avansarea acestui proces constituind și una dintre prioritățile Președinției României la Consiliului Uniunii Europene. În acest context, România încurajează Serbia să investească substanțial și consecvent în parcursul său european, succesul în demersurile de aderare angrenând întreaga regiune pe calea apropierii de UE.
Senatorul Liviu-Lucian Mazilu a menționat că România acordă o importanță deosebită procesului de monitorizare și implementare efectivă a angajamentelor asumate de Serbia în Planul general de acţiune şi în cel dedicat minorităţilor naţionale, pentru asigurarea accesului la educație, mass-media și serviciu religios în limba maternă pe întreg teritoriul țării, amintind, în acest context, de situația comunității românești din Valea Timocului.
În cadrul întrevederii, s-a făcut și o trecere în revistă a stadiului și oportunităților de cooperare dintre România și Republica Serbia în plan politic și economic, precum și a perspectivelor de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.
Ambele părți au subliniat interesul pentru amplificarea dialogului, atât pentru promovarea intereselor comune în plan regional, cât și pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul securității, economic, cultural și educațional.
Din delegația oficială a Republicii Serbia au mai făcut parte, de asemenea, Djordje Kosanic, membru al Adunării Naționale a Republicii Serbia, vicepreședinte al partidului politic Serbia Unită, E.S. ambasadorul Branko Branković și Eric Matthew Popović, CEO Software Nation. Partea română a fost reprezentată de senatorul Liviu-Lucian Mazilu, deputatul Alina Teiș, deputatul Slavoliub Adnagi, deputatul Dorel-Gheorghe Căprar și deputatul Ioan Sorin Roman, membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Serbia.

Go to top